Τραγωδία στη Νέδα: Νεκρός ο 4χρονος που έπεσε σε χαράδρα    Tο Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μία σειρά δράσεων    Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του μετά από καυγά    Τραγωδία στη Νάξο: Γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία βρέθηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας    Γιορτή της Μητέρας 2025: Πώς καθιερώθηκε – Γιατί το λευκό γαρίφαλο θεωρείται σύμβολο της Ημέρας    Καιρός σήμερα: Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία σε Αττική και Κρήτη – Βροχές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο    Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας | 24-25 Μαΐου 2025 Σε αγαπημένα χώματα η συνέχεια του πρωταθλήματος    Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου - Ανάσα για τους επιβάτες η συγκράτηση των τιμών στους ναύλους    Τραγωδία: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ σε λιμνοθάλασσα 23χρονος       

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ασπίδα προστασίας το ψάρι για τις νέες γυναίκες



Οι νέες γυναίκες που τρώνε συστηματικά λιπαρά ψάρια, διατρέχουν κατά... 90% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα...



 του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό είναι το εκπληκτικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία υποδηλώνει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών όπως ο σολομός, του σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορεί να κάνουν θαύματα για την μελλοντική υγεία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 49.000 κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 15 έως 49 ετών, από τη Δανία.

Οι ερευνητές από το Ίδρυμα StatensSerum, στην Κοπεγχάγη, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί οκτώ χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους.

Στη διάρκεια της μελέτης, 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και οι πέντε τελικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, τα σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.



«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως για τις νέες γυναίκες, η κατανάλωση ψαριών είναι πάρα πολύ σημαντική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριν Στρομ. Και πρόσθεσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που εστιάζεται αμιγώς σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας».

Ο δρ Στρομ και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι η μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), θα ενθαρρύνει τις νέες γυναίκες να αρχίσουν να τρώνε περισσότερα ψάρια.

Οι επίσημες συστάσεις για υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

Αν και οι γυναίκες είναι εν πολλοίς προστατευμένες από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χάρη στην ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν από αυτά όσο και οι άντρες – και μάλιστα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας τους, απ’ ό,τι οι άντρες.

Στην πραγματικότητα, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό κοστίζουν ετησίως τη ζωή πολύ περισσότερων γυναικών απ’ ό,τι ο καρκίνος του μαστού, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν τον κίνδυνο αυτό.


Πηγή: real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου