Εντός του 2017 αναμένεται να εφαρμοστούν και επίσημα τα δύο προγράμματα Fast Pass και Smart Border που αφορούν την είσοδο αλλοδαπών από τρίτες χώρες...
σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εφαρμόστηκαν πιλοτικά και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η επεξεργασία νομοθετικής πρότασης για το Smart Border και σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός για το Fast Pass.
Πέρυσι σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειωνόταν ότι«η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στο ερευνητικό έργο Fast Pass για τη δημιουργία αυτόματης θύρας ελέγχου εισόδου στα συνοριακά σημεία ελέγχου (Automated Border Control). Το έργο συντονίζεται από το Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Austrian Institute of Technology - AIT), ενώ υπάρχουν 27 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Στις 28.4.2015 υποβλήθηκε το σενάριο του πιλοτικού από την κοινοπραξία για έγκριση από την ηγεσία. Προετοιμασία και υλοποίηση πιλοτικού από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2016 στον λιμένα Μυκόνου».
«Ευφυή σύνορα»
Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε επιπλέον στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος «Ευφυών Συνόρων» (Smart Borders). Οπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, «στις 17 Απριλίου ξεκίνησε στους Κήπους Εβρου και καθημερινά δίνονται αναφορές προόδου. Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η επαλήθευση της αναγκαιότητας κατάρτισης των προτεινόμενων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση της ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαβατηριακών ελέγχων».
Οι παρατηρήσεις από την εφαρμογή των «έξυπνων συνόρων» καταγράφηκαν και απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνουν οι τελικές τροποποιήσεις - σε συνδυασμό και με τις παρατηρήσεις και των άλλων κρατών-μελών που συμμετέχουν εθελοντικά στην εφαρμογή του προγράμματος - και αναμενόταν το 2016 να πάρει την τελική μορφή και να περάσει από συζήτηση και ψήφιση.
Οπως σημείωναν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος των έξυπνων συνόρων δεν αποθηκεύονταν σε βάση δεδομένων και απλώς στόχος ήταν να εξεταστεί ο χρόνος της λήψης των στοιχείων και να καταγράφονται οι όποιες παρατηρήσεις όσων πολιτών συμμετέχουν σε αυτό και δεν αφορά έλεγχο διαβατηρίων, που αυτός συνεχίζεται να γίνεται κανονικά.
Επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα αυτό θα καταγράφει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών και την ημερομηνία που εισέρχονται σε χώρα-μέλος της ΕΕ μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Ετσι, αν παραβιάσουν τον χρόνο παραμονής, θα μπορούν μέσω ενός ενιαίου συστήματος να ενημερώνονται όλα τα κράτη-μέλη.
«Διευκόλυνση» σε ουρές
Στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών τρίτων χωρών «ειδικής κατηγορίας» όπως ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες κ.ά. που έρχονται συχνά στα κράτη-μέλη της ΕΕ και μέσω μιας απλής διαδικασίας θα μπορούν να περνούν από τις «πύλες εισόδου» αμέσως χωρίς ταλαιπωρία και χρονοβόρες διαδικασίες (όπως η μίνι συνέντευξη) δείχνοντας απλώς το διαβατήριο και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά τους σε ειδικά σημεία της πύλης. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, η ταύτιση των στοιχείων που αναγράφονται στο διαβατήριο με τον κάτοχό του.
Το πιλοτικό πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και σε κρουαζιερόπλοια στη διαδρομή Πειραιάς - Μύκονος και ο στόχος ήταν η διαδικασία να γίνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι ουρές και η ταλαιπωρία σε σχετικούς ελέγχους στα αεροδρόμια.
Η συγκέντρωση των στοιχείων γινόταν από αστυνομικό ο οποίος ήταν εφοδιασμένος με ένα σύστημα και κατέγραφε σε ειδικό χώρο σαν κιόσκι τα στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών.
Πηγή: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου