Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Στο 1,3 δισ. οι ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ, απειλούν το σύνολο της ενεργειακής αγοράς

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΔΕΗ δείχνουν ότι ο αριθμός των καταναλωτών που σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυξάνεται, αλλά παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των καταναλωτών που δεν τηρούν τις ρυθμίσεις.

Την τύχη των ρυθμίσεων των οφειλών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων έχουν και οι διακανονισμοί της ΔΕΗ, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν...



 να ενταχθούν στα ευνοϊκά προγράμματα αποπληρωμής σε 36 δόσεις, ένας μεγάλος αριθμός όμως εξ αυτών δεν καταφέρνει στη συνέχεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το πρόβλημα της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν εξελίσσεται σε ορολογιακή βόμβα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, η δομή της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Ετσι, το οξύ πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ διαχέεται σε ολόκληρη την αγορά, η οποία αναμένει από τη διοίκηση της επιχείρησης και τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη μια αποτελεσματική διαχείριση ώστε να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος ενός ενεργειακού κραχ.

Η δήλωση ανώτατου στελέχους μεγάλου ενεργειακού ομίλου πως «πρέπει η ΔΕΗ να σταθεί στα πόδια της γιατί αν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά και θα έχουμε ενεργειακό κραχ» είναι ενδεικτική της γενικευμένης αγωνίας που επικρατεί μέσα και έξω από τη ΔΕΗ για τις αντοχές της επιχείρησης. Το μέγεθος του προβλήματος έχει αντιληφθεί πλήρως ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης παραλαμβάνοντας το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο από τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη και δεν είναι τυχαίες οι απανωτές συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα που πέρασε με τη διοίκηση της ΔΕΗ, από την οποία ζήτησε πλήρη καταγραφή των στοιχείων που συνθέτουν το πρόβλημα. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απασχόλησε και το τελευταίο Δ.Σ. της ΔΕΗ (8 Νοεμβρίου), με τη διοίκηση της εταιρείας να εκφράζει σχετική ικανοποίηση του προγράμματος των διακανονισμών (36 δόσεις χωρίς προκαταβολή) καθώς τα στοιχεία που έχει στα χέρια της δείχνουν ότι ο αριθμός των καταναλωτών που σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυξάνεται, αλλά παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των καταναλωτών που δεν τηρούν τις ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016 σε διακανονισμό οφειλών εντάχθηκαν 510.000 καταναλωτές, με συνολικό ύψος οφειλής πλέον του 1,335 δισ. ευρώ. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι μη διακανονισμένες οφειλές ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της διοίκησης ωστόσο αμφισβητεί η ΓΕΝΟΠ, η οποία ανεβάζει το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών σε 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα ποσά που έχουν διακανονιστεί, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αποπληρωθεί και ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν σε ορίζοντα τριετίας που διαρκούν οι δόσεις. Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί η πολιτική της ΔΕΗ να μην προχωρεί σε αποκοπές ρεύματος για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, καθώς πολλοί καταναλωτές διατηρούν συστηματικά ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο σε αυτό το ύψος, αφού δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Η ΔΕΗ αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών στο οποίο επιδίδονται καταναλωτές κάθε εισοδηματικής τάξης. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνουν περί τις 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δέχονται και επιθέσεις από καταναλωτές που έχουν παραβιάσει τον μετρητή. Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της ΔΕΗ επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να επαναφέρει σε ισχύ το μοναδικό αποτελεσματικό «εργαλείο» πίεσης των μεγάλων τουλάχιστον οφειλετών της, αυτό της αποκοπής της σύνδεσης, χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της διαφωνίας του πρώην εποπτεύοντος υπουργού Πάνου Σκουρλέτη. Τα θέματα θα επανεξεταστούν και με τον νέο υπουργό, καθώς το πρόβλημα απασχολεί συνολικά την κυβέρνηση, με στελέχη του Μαξίμου να εκφράζουν ενστάσεις για τον οριζόντιο χαρακτήρα των 36 δόσεων, αφού μπορούν να κάνουν χρήση και καταναλωτές που είναι σε θέση να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για την αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αρκετούς δήμους της χώρας να ακολουθούν τη γραμμή «δεν πληρώνω».

Στο μεταξύ, η ρευστότητα της ΔΕΗ έχει χτυπήσει «κόκκινο» με αποτέλεσμα η επιχείρηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών, αλλά και των θυγατρικών της ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστές Συστήματος και Διανομής), τις οποίες έχει «φεσώσει» με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 500 εκατ. Στα 900 εκατ. ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, ενώ τα χρέη προς τον ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται σε 200 εκατ. και προς τον ΑΔΜΗΕ στα 300 εκατ., τα οποία περιορίζονται σε 150 εκατ. αν συμψηφιστούν.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου