Διακόσια ευρώ τον μήνα ή 2.400 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να «κοπούν», κατά μέσο όρο, από 840.000 κύριες συντάξεις προκειμένου να μειωθεί, με βάση τη συμφωνία...
κυβέρνησης • -δανειστών, κατά 1,8 δισ. ευρώ η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη. Η οποία, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» που δημοσιεύει η «Ημερησία», διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2017 στα 2,122 δις ευρώ και, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται να φτάσει στα 25,5 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι επικουρικές).
Ο λογαριασμός
Τον «λογαριασμό» αυτό παρουσίασαν στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτιμώντας ότι οι περικοπές στις «προσωπικές διαφορές» του 30% των καταβαλλόμενων 2.808.024 κύριων συντάξεων, αρκούν για να «πιαστεί» ο στόχος. Εφόσον «κλειδώσει» η απόφαση αυτή, οι 840.000 συντάξεις θα πρέπει να «χάσουν», από την 1/1/2019, από λίγα ευρώ έως και 350 ευρώ, ακόμη κι αν οι δανειστές δεχτούν να μπει ένα ποσοστό - ανώτατο όριο απομείωσης της «προσωπικής διαφοράς» για να αποφευχθούν οι ακραίες μειώσεις (έως 39%!) στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων.
Οι υπολογισμοί
Στους υπολογισμούς που έγιναν στη βάση αντιπροσωπευτικού δείγματος (40%) των επανυπολογισμένων με τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου κύριων συντάξεων, δεν συμπεριλήφθηκαν, ωστόσο, οι περίπου 90.000 εκκρεμείς - καθυστερούμενες συντάξεις που προβλέπεται να «μπουν» σταδιακά στο σύστημα πληρωμών. Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες προβλέπουν ότι με την εφαρμογή του ν.
Κατρούγκαλου έχει μπει πλέον ένα ισχυρό «ανάχωμα» στο «κύμα» συνταξιοδοτήσεων των προηγουμένων ετών, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι χαμηλότερες από τις «παλαιές» οι οποίες «βγαίνουν» - διακόπτονται λόγω... θανάτων συνταξιούχων, κυρίως ηλικίας άνω των 81 ετών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 644.000.
Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, στο πρώτο τετράμηνο του 2017 ο αριθμός των κύριων συντάξεων μειώθηκε, εξ αιτίας διαγραφών, κατά 14.763 (2.808.024 ήταν οι κύριες συντάξεις τον Απρίλιο, από 2.822.787 που ήταν τον Ιανουάριο).
Το βασικό σενάριο των υπολογισμών έγινε χωρίς την «εμπλοκή» των επικουρικών. Στην περίπτωση, ωστόσο, που οι δανειστές δεν πειστούν ότι «βγαίνει» ο λογαριασμός από την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» στις κύριες συντάξεις, στο τραπέζι θα τεθεί το (εναλλακτικό) σενάριο της περικοπής και των «προσωπικών διαφορών» που έχουν ήδη αποτυπωθεί, από τον Ιούνιο του 2016, στις επικουρικές. Τότε, το όριο ασφαλείας που είχε τεθεί ήταν τα 1.300 ευρώ μεικτά, άθροισμα κύριας + επικουρικής, και είχαν γίνει μειώσεις έως και 50% στις επικουρικές συντάξεις.
Οι προσωπικές διαφορές
Από 5 ευρώ έως και 620 ευρώ κυμαίνονται οι «προσωπικές διαφορές» στις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τα παραδείγματα της δικηγόρου Ασπας Παπαθανασοπούλου για την «Ημερησία».
Οι διαφορές, μετά τον επανυπολογισμό που θα γίνει έως τα τέλη του 2017, με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, μπορεί να είναι οριακές για όσους είχαν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης σε Ταμεία που δεν έδιναν «μπόνους» (π.χ. στο ΤΑΕ ή στο ΤΣΑ).
Ομως, για τους περισσότερους είναι μεγάλες, αν συγκριθούν οι «παλαιές» και οι «νέες» συντάξεις. Και κυμαίνονται από 6% έως και 39%:
• Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά, μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης) ή προέρχονται από «μη ευγενή» ταμεία (830 ευρώ έναντι 885 ευρώ από το ΤΑΕ με 36 χρόνια) ενώ μπορεί να είναι και μηδενικές (810 ευρώ έναντι 815 ευρώ από το ΤΣΑ με 33 χρόνια ασφάλισης).
Εως 22% φτάνουν κατά μέσο όρο οι προσωπικές διαφορές για τους προερχόμενους από το ΙΚΑ και το Δημόσιο (με 40 χρόνια ασφάλισης).
• Από 30% έως και 39% φτάνουν οι προσωπικές διαφορές για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο με λιγότερα από 34 χρόνια ασφάλισης ή από το πρώην ΤΕΒΕ (λόγω του «μπόνους» των 220 ευρώ που το Ταμείο ενσωμάτωνε σε όλες τις κατηγορίες των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων).
• Οι προσωπικές διαφορές στις νέες (μετά τη ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου) συντάξεις, ανάλογα με το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εφόσον ξεπερνούν το 20% προβλέπεται να «καλύπτονται» ως εξής: Για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τις 12/5/16 και έως τέλος του 2016, «καλύπτεται» το 1/2 της προσωπικής διαφορά, όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2017, θα λαμβάνουν το 1/3 της «προσωπικής διαφοράς» ενώ για το 2018 προβλέπεται να λαμβάνουν το 1/4 της «προσωπικής διαφοράς».
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου