Η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη και μια από τις πλέον υποσχόμενες αγορές για τον Ιατρικό Τουρισμό διεθνώς, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε...
ο καθηγητής οικονομικών Νίκος Αυλώνας, σε διημερίδα που οργανώνει στο Σικάγο των ΗΠΑ, η ΚΕΔΕ με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τονίζοντας ότι μέχρι το 2025 θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 25% του ιατρικού τουρισμού διεθνώς.
Όπως εξήγησε, για τη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για αισθητικές επεμβάσεις και εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ομιλητές επισήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από 50.000 έως 90.000 δολάρια. Επίσης το κόστος μιας κολονοσκόπησης ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και το κόστος μια αξονικής τομογραφίας τα 4.500 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.
Από τον Νίκο Αυλώνα, καθηγητής στο DePaul University και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον ιατρικό τουρισμό αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με ετήσιο τζίρο 350 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Αυλώνας τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για ιατρικό τουρισμό στον κόσμο γι΄ αυτό και υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που δεν καλύπτει η προσφορά. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund σε αυτόν τον τομέα επένδυσε πρόσφατα 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, ενώ άλλα τουλάχιστον δέκα μεγάλα funds ψάχνουν για επενδύσεις στη χώρα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στην ομιλία του, είπε πως ο Τουρισμός Υγείας επιχειρεί να παντρέψει την επιστημονική γνώση με την ψυχολογία του ανθρώπου που χρειάζεται τη θεραπευτική αγωγή. Η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο φυσικό πλεονέκτημα για έναν άνθρωπο που αναζητά την επίλυση ενός προβλήματος υγείας. Ο ήλιος, η θάλασσα, τα αρώματα της φύσης, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί.
Ο Π. Κουρουμπλής, για να τονίσει τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει ο ιατρικός τουρισμός για τη χώρα μας, αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό βίωμα του. Όπως είπε συνάντησε μία δημοσιογράφο στη Βοστόνη, η οποία του είπε ότι χρειάσθηκε πάνω από 30.000 δολάρια για να αποκτήσει παιδί στη χώρα της, το οποίο τελικώς απέκτησε μόνο με 4.000 ευρώ σε ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε νευρική συστημική κρίση, και παρά τις προκλήσεις της η Ελλάδα όσον αφορά την τρομοκρατία, παραμένει από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου. Μάλιστα έκανε την πρόβλεψη ότι φέτος η χώρα θα γεμίσει από τουρίστες και ανέφερε πως με συλλογική προσπάθεια, τα επόμενα 5 χρόνια η Ελλάδα δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτά που ζει σήμερα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τους Έλληνες ανά τον κόσμο ο Ιατρικός Τουρισμός, ανέδειξε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγο, Κώστας Χανιωτάκης, ενώ τόνισε ότι ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ένας τομέας για «να μάθουμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε αλλά και να βοηθήσουμε έμπρακτα την Ελλάδα- το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας που αντιστέκεται και επιμένει».
Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είπε ότι διεθνώς, οι Έλληνες γιατροί, είναι πρωτοπόροι στην παγκόσμια κοινότητα. «Η εξειδίκευση των γιατρών, οι ιδιωτικές δομές και οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για όσους θέλουν να συνδυάσουν την επίλυση ενός ιατρικού ζητήματος με τις διακοπές. Στόχος να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα με χαμηλό κόστος σε όλους τους ομογενείς αλλά και σε πολίτες άλλων χωρών, όπου συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας προσφέρονται σε υψηλό κόστος. Σε κάποιες χώρες το κόστος ορισμένων ιατρικών πράξεων, όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η αρθροπλαστική και η εμφύτευση δοντιών, είναι ακόμη και 5 φορές πάνω από το κόστος που μπορούν να προσφέρουν ελληνικά εξειδικευμένα κέντρα του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Πατούλης και εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν θέρετρα Υγείας και ο Ιατρικός Τουρισμός να γίνει από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα, σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο. Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: πρότυπες μονάδες υγείας που είναι εξοπλισμένες με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, υψηλό επίπεδο επιστημονικού ιατρικού προσωπικού και χαμηλό συγκριτικά κόστος ιατρικών υπηρεσιών».
Ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών. «Μέσω του Ινστιτούτου δίνεται η δυνατότητα τόσο σε Έλληνες γιατρούς να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όσο και σε γιατρούς της ομογένειας να συνεχίσουν τη μετεκπαίδευση τους σε ελληνικά πανεπιστήμια. Επιπλέον μέσω αυτού διευκολύνεται η πρόσβαση των υπογόνιμων ζευγαριών στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που προσφέρει η χώρα μας».
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, επισήμανε ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, καθώς υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Στις προοπτικές του Ιατρικού Τουρισμού αναφέρθηκαν και ο Αλέξανδρος Πρίνος, πρόεδρος Medi Πρίνου, ο Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster, ο Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece , ο Γεώργιος Μαρούλης, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας- διευθυντής Κέντρων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, ο Ιωάννης Δατσέρης, MD, PhD, FEBO, χειρουργός οφθαλμίατρος, ιατρικός διευθυντής OMMA και ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας - νομικός, πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.
Πηγή; tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου