Στα 250 εκατ. ευρώ εκτιμά η ΔΕΗ τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα λόγω των ρευματοκλοπών, υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για μείζονος σημασίας πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου...
είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς πέρα από την τεράστια οικονομική έχει και εξαιρετικά σοβαρή κοινωνική διάσταση".
Ειδικότερα, η Επιχείρηση σημειώνει ότι "η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών, και το κόστος της οποίας βαρύνει το Δίκτυο Διανομής και ανακτάται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών ως μέρος του κονδυλίου "Χρέωση Χρήσης Δικτύου" (δηλ. ΔΕΔΔΗΕ), έχει προσδιοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ σε ποσοστό 3,2% επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο Δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψη το ίδιο ποσοστό και για τα νησιά και ότι η συνολική εγχεόμενη ενέργεια στο Δίκτυο Διανομής ανήλθε το 2016 σε 47.665.372 MWh, το σύνολο των ρευματοκλοπών εκτιμάται σε 1.525.292 MWh. Στην πραγματικότητα όμως το μέγεθος των ρευματοκλοπών είναι αρκετά μεγαλύτερο, επιβαρύνει δε κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ.
Ωστόσο παίρνοντας ως δεδομένη την ποσότητα, που αναγνωρίζει η ΡΑΕ, τα έσοδα που διαφεύγουν κάθε χρόνο λόγω των ρευματοκλοπών με βάση τις μοναδιαίες τιμές του 2016 έχουν ως εξής:
ΔΕΗ: 120 – 125 εκατ.
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): 21 εκατ.
ΕΤΜΕΑΡ : 32 εκατ.
ΑΔΜΗΕ : 7,3 εκατ.
ΔΕΔΔΗΕ : 26,5 εκατ.
Σύνολο : 206,8 έως 211,8 εκατ.
Δεδομένου ότι τα ποσά των ΥΚΩ αποτελούν κατά 98% περίπου έσοδο της ΔΕΗ, και τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ είναι μέρος των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου καλύπτεται κατά 85 έως 90% από τη ΔΕΗ, προκύπτει ότι τα διαφεύγοντα έσοδα της ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 170 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών υπάρχουν και διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου (περίπτωση φοροδιαφυγής), λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ και ΕΦΚ της τάξης των 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, και ένα επί πλέον ποσό λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος επί των κερδών της μη τιμολογηθείσας ενέργειας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ανωτέρω τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα λόγω των ρευματοκλοπών, με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις είναι της τάξης των 250 εκατ., ενώ στην πραγματικότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερα.
Πρόκειται για μείζονος σημασίας πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου είναι πρώτης προτεραιότητας, καθώς πέρα από την τεράστια οικονομική έχει και εξαιρετικά σοβαρή κοινωνική διάσταση.
Σημειώνεται ότι σε άλλες προηγμένες χώρες το ποσοστό της ρευματοκλοπής είναι της τάξης του 1%", καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου