Στα προσεχή πέντε χρόνια 7,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν και αντίστοιχα 2 εκατομμύρια θέσεις για εργαζομένους στην ψηφιακή τεχνολογία θα «ανοίξουν»,
σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αναφορικά με τα «Επαγγέλματα του Μέλλοντος» (Future Jobs).
Η ανάλυση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου του προγράμματος πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση υπολογιστών ECDL, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκαν, διά των ομιλητών, εικόνες από το μέλλον του εργασιακού χώρου. Μέχρι πρότινος, η επικοινωνία μέσω email φάνταζε «διαστημική». Προσεχώς, τα πάντα θα είναι ψηφιακά, θέσεις εργασίας θα καταλαμβάνονται από ρομπότ αντί ανθρώπων, ενώ στις επαγγελματικές συνεδριάσεις η συμμετοχή θα γίνεται διά ολογραμμάτων, δηλαδή διά ψηφιακού ομοιώματος των συμμετεχόντων.
Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο, τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών Βύρων Νικολαΐδης, ο οποίος επανεξελέγη από 30 χώρες στη θέση έως το 2020, διατηρώντας για τρία ακόμη χρόνια τα ηνία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS). Το CEPIS είναι το κορυφαίο όργανο στην Ε.Ε για την πληροφορική. Εκπροσωπεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο πληροφορικούς από 32 χώρες, με πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη.
Oπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο του ECDL, οι εξελίξεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια. «Οι συνολικές θέσεις απασχόλησης προβλέπεται να συρρικνωθούν, καθώς πολλές θα αντικατασταθούν από ρομπότ ή άλλα αυτόματα συστήματα, ενώ νέες εφαρμογές για smartphones θα εκτελούν εργασίες που σήμερα απαιτούν την ενασχόληση ανθρώπων.
Στα επόμενα χρόνια πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την πληροφορική», είπε χαρακτηριστικά. Η «θύελλα» που αναμένεται να φέρουν οι νέες τεχνολογίες στην αγορά εργασίας σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5,1 εκατ. θέσεων εργασίας από τον κατασκευαστικό τομέα, την ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά, ενώ μεγάλο «πλήγμα» θα δεχθεί και ο τομέας της Υγείας, κυρίως λόγω της τηλεϊατρικής.«Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να τρομάζουν απέναντι στα νέα δεδομένα, αλλά να προσαρμοστούν προσεκτικά σε αυτή την πραγματικότητα, αξιοποιώντας την προς όφελός τους. Οι σημερινοί νέοι θα πρέπει να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν εκτιμώντας ποιες θα είναι οι τάσεις ύστερα από 15 και 20 χρόνια», επεσήμανε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών.
Απονομή βραβείων
Στο πλαίσιο του παγκοσμίου συνεδρίου ECDL, απονεμήθηκαν και τα ECDL Best Practices Awards. H χώρα μας, διά του παγκόσμιου φορέα πιστοποιήσεων προσώπων Peoplecert, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο κ. Νικολαΐδης, διακρίθηκε με το 2ο βραβείο για τον σχεδιασμό προτάσεων στην κατηγορία Marketing.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου