Δυο νέες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Aging and Disease, επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και...
της ακεραιότητας εγκεφαλικών δομών και γνωστικών ικανοτήτων, που είναι γνωστό ότι φθίνουν με την πάροδο της ηλικίας.
Τα νέα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την άποψη ότι η διατροφή πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων προάγει την υγιή γήρανση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μελέτησαν ένα βασικό εγκεφαλικό δίκτυο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ο άνθρωπος και το οποίο φθίνει νωρίς, ακόμα και όταν κάποιος μεγαλώνει χωρίς προβλήματα υγείας.
Σε ξεχωριστή μελέτη εξέτασαν τη δομή της λευκής ουσίας στην ψαλίδα του εγκεφάλου, σε μια ομάδα νευρικών ινών στο κέντρο του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ψαλίδα του εγκεφάλου είναι από τις πρώτες περιοχές που πλήττονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Και στις δύο μελέτες, οι επιστήμονες εξέτασαν τα πρότυπα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο αίμα ατόμων 65-75 ετών, αναλύοντας τη σχέση μεταξύ των θρεπτικών συστατικών και της εγκεφαλικής δομής και επίδοσης σε γνωστικά τεστ.
Τελικά υπήρχε σχέση μεταξύ των επιπέδων τριών ω-3 λιπαρών οξέων (ALA, στεαριδονικό οξύ και εικοσατριενοϊκό οξύ) και της ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στα άτομα αυτά. Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το μέγεθος του αριστερού μετωπιαίου φλοιού έπαιζε ρόλο διαμεσολάβησης σε αυτή τη σχέση. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα αυτών των τριών θρεπτικών ουσιών έτειναν να έχουν μεγαλύτερο αριστερό μετωπιαίο φλοιό και το μέγεθος του μετωπιαίου αμφιβληστροειδούς φλοιού προέβλεπε την απόδοση των ανθρώπων στα γνωστικά τεστ.
Επίσης, το μέγεθος της ψαλίδας του εγκεφάλου σχετιζόταν με την ισορροπία ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στο αίμα και μια πιο εύρωστη ψαλίδα συνέπιπτε με καλύτερη διατήρηση της μνήμης στους ηλικιωμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου