Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο λιγνίτης και οι δύο... δρόμοι για τη ΔΕΗ



Χωρίς εκπλήξεις και με τη βασική μεταρρύθμιση της πώλησης λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ να μένει εκτός θεσμοθέτησης, ψηφίστηκε το ενεργειακό πακέτο...



που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Οι σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού αναμένονται από το φθινόπωρο και θα καθοριστούν από το market test που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ τον Οκτώβριο.

Σε αυτή την πορεία, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ βαδίζουν με διαφορετικές θέσεις, στοιχείο που οδηγεί σε νέα ρήξη τις σχέσεις του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη με το υπουργείο Ενέργειας, για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη.

Η διαφοροποίηση του κ. Παναγιωτάκη μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην «Κ» την Κυριακή 7 Μαΐου με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αντιπροτείνοντας έναντι της πώλησης του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού, συμπράξεις ΔΕΗ-ιδιωτών για την κατασκευή δύο ακόμη νέων λιγνιτικών μονάδων (πέραν της Πτολεμαΐδας V και της Μελίτης ΙΙ) προκάλεσε ενόχληση και δυσαρέσκεια στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Ετσι, μία εβδομάδα μετά, με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», απαντώντας ουσιαστικά στον επικεφαλής της ΔΕΗ και στη δήλωσή του «δεν κάναμε εμείς τις διαπραγματεύσεις», μιλώντας για το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ τόνισε: «Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων».

Η πρόταση Παναγιωτάκη για συμπράξεις με ιδιώτες δέχθηκε μία ακόμη αμφισβήτηση μέσα στην εβδομάδα από κυβερνητικής πλευράς. Επιστρέφοντας από την Κίνα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Παναγιωτάκη περί συμπράξεων ΔΕΗ-ιδιωτών με αιχμή αυτή με την κινεζική CMEC απάντησε: «Η αναβάθμιση και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να γίνει με απευθείας διαδικασίες. Η σωστή διαδικασία είναι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός». Με τη θέση του αυτή ο κ. Πιτσιόρλας αποδόμησε πλήρως τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΔΕΗ για το «project Μελίτης» που προωθείται σε σύμπραξη με τη CMEC. Παρά ταύτα, η ΔΕΗ, με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα, εμμένει στον σχεδιασμό της και στην προοπτική υλοποίησης του «project Μελίτης». «Πρόκειται για εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και στις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ. Επισημαίνει δε, ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ποιες μονάδες ή ορυχεία θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές και ως εκ τούτου, δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση για το εάν θα συμπεριληφθεί η μονάδα Μελίτη Ι και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ όπως και τα ορυχεία της Φλώρινας, που όπως σημειώνει, είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, η ΔΕΗ δεν μιλάει για ακύρωση του project αλλά «για αναγκαίες προσαρμογές, σε συνάρτηση και με τις περαιτέρω συζητήσεις με την Κομισιόν και τις τελικές διευθετήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, προς ολοκλήρωση βαίνει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μετά την έγκριση από την Κομισιόν της πιστοποίησης υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη συμμετοχή της Stade Grid σε ποσοστό 24%.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου