Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Μειωμένες κατά 23,6% οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών



Μειωμένες κατά 23,6% εμφανίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.







Σύμφωνα με την Incofruit Hellas οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίσθηκαν με πολύ μικρούς ρυθμούς, την ώρα που η συγκομιδή στην Νότια Ελλάδα έχει τελειώσει, ενώ συνεχίζεται στην Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, η συγκομιδή μήλων βρίσκεται σε εξέλιξη με την ποιότητα τους να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ ξεκίνησε η συγκομιδή και εξαγωγή ακτινιδίων της κύριας ποικιλίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas, Γεώργιο Πολυχρονάκη: «Παρά τις επισημάνσεις για επισταμένη παρακολούθηση της εφαρμογής της ισχύουσας Νομοθεσίας από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, εξακολουθεί να παρατηρείται πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Εξεδόθη επί τέλους η Υπουργική Απόφαση, για την διακίνηση και τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων που δυστυχώς ενώ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις της κατ εξαίρεση δεν θα ισχύσουν για φέτος, νομιμοποιώντας για μια ακόμη χρονιά την διακίνηση ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό προϊόντων, εντός μέσων μεταφοράς και όχι συσκευασίας, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους (Ιταλοποίησης κλπ) και την δυνατότητα διακίνησής τους από "Έλληνες, Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς εμπόρους" που δεν έχουν διαπιστευτεί φορολογικά στην χώρα μας.

Η μη εκμετάλλευση της ευκαιρίας διεύρυνσης των μεριδίων για τα ελληνικά προϊόντα στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, φοβούμαστε ότι θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική τους πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου