Προσλήψεις 17 ατόμων στον ΔΕΔΔΗΕ    Κηφισιά και Διόνυσος «ενώνονται» κατά των διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο: «Άνευ προηγουμένου επιβάρυνση»    Formula 1: Θα γίνει μάχη σήμερα για την pole position στο Βέλγιο    Εκρηκτικές οι καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Πολεμικό ανακοινωθέν θυμίζει ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου    Ανώγεια: Βραδιά Αστροπαρατήρησης στον "Τόπο του Βοσκού"    Ηράκλειο - τραγωδία: Νεκρό κοριτσάκι 18 μηνών που πνίγηκε από σουβλάκι!    Παραμένει και σήμερα «στα κόκκινα» το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας – Στα 10.818 MW η κορύφωση του φορτίου – Η ανησυχία για το φθινόπωρο    Τσιμπήματα τσούχτρας, εγκαύματα, καλοκαιρινοί ερεθισμοί: Πώς τα αντιμετωπίζουμε στις διακοπές    250 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στην ΕΥΔΑΠ για επενδύσεις    Αύξηση 11,3% στις πωλήσεις δικύκλων το πρώτο εξάμηνο του 2025      

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Σεισμός 3,3 βαθμών στη Θήβα – Έγινε αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 3,3 Ρίχτερ κοντά στην Οινόη

Σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:30, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θήβας, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.


Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και έγινε αισθητός και στην Αττική.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από την σεισμική δόνηση.

Σήμερα έχει προηγηθεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 10:05 ανοιχτά της Λευκάδας.


Το ρήγμα της Αταλάντης

Αν και η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη Θήβα ήταν ασθενής, η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου απασχολεί τους σεισμολόγους καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

Η περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, γνωστή και ως «Αλκυονίδες», έδωσε τρεις διαδοχικούς πολύ ισχυρούς σεισμούς το 1981: στις 24 και 25 Φεβρουαρίου (6,7 και 6,4 Ρίχτερ αντίστοιχα) και στις 4 Μαρτίου (6,3 Ρίχτερ). Οι σεισμοί αυτοί επηρέασαν τη Βοιωτία, την Κορινθία και την Αττική.

Η ζώνη ρηγμάτων του ανατολικού Κορινθιακού συνεχίζεται με τη μορφή τόξου και περικλείει την Αττική από βορρά, από την περιοχή των Πλαταιών έως τη Θήβα και από εκεί έως τον Αυλώνα και τον Ωρωπό. Κατά μήκος αυτής της ζώνης ρηγμάτων έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί τα τελευταία 150 χρόνια: το 1853, σεισμός 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Θήβα, το 1893 σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα, το 1914 σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θήβα και το 1938 6 Ρίχτερ με επίκεντρο τον Ωρωπό.

Οι σεισμοί αυτοί ήταν όλοι επιφανειακοί και γι’ αυτό είχαν θύματα και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.



Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου