Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Γλύτωσαν για τον Φεβρουάριο το black out τα ΕΛΤΑ

Γλύτωσαν για τον Φεβρουάριο το black out τα ΕΛΤΑ

Τον Μάρτιο θα συνεχιστεί το...θρίλερ-σίκουελ για το εάν θα έχουν χρήματα τα να πληρώσουν τους περίπου 6.000 εργαζομένους. Η καταβολή, με απόφαση...



 του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, περίπου 10 εκατ. ευρώ, μέσα Φεβρουαρίου, ποσό που αντιστοιχεί στην προκαταβολή της επιδότησης-συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ- της καθολικής υπηρεσίας (η υποχρέωση για αποστολή και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή αλληλογραφίας), σε συνδυασμό με το "πάγωμα” ορισμένων πληρωμών, έβγαλε τον οργανισμό από το αδιέξοδο. Αλλά μόνο για τον μήνα που εκπνέει σήμερα. Ενημερωμένες πηγές, αναφέρουν ότι τον Μάρτιο η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας θα αποτελέσει γρίφο για γερούς λύτες.

Η καθολική υπηρεσία


Πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν ότι προχθές, Τρίτη, έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη για το πρόβλημα ρευστότητας των ΕΛΤΑ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά χωρίς να είναι παρών εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο, η σύσκεψη δεν οδήγησε σε κάποια σχέδιο λύσης, με το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) όσον αφορά την επιχορήγηση από την καθολική υπηρεσία. Το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ προβλέπει την είσπραξη 45 εκατ. ευρώ την τριετία 2019-2021 από την καθολική υπηρεσία. Αυτό όμως, δεν μοιάζει ιδιαίτερα ορατό, καθώς η λήψη έγκρισης από την DG Comp αποτελεί μία ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία, που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί ούτε έως το τέλος της φετινής χρονιάς!

Όπως αναφέρουν πηγές, το εναλλακτικό σενάριο περιλαμβάνει την εξασφάλιση συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση της καθολικής υπηρεσίας δύο ετών. Και αυτή όμως, η "φόρμουλα” θα χρειαστεί αρκετούς μήνες να ολοκληρωθεί, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τα ΕΛΤΑ.

Με άλλα λόγια, το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ΕΛΤΑ, που θα πρέπει να αναζητήσουν χρήματα για να καλύψουν μισθοδοσία συνολικής αξίας της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, με το συνολικό κόστος μισθοδοσίας να διαμορφώνεται σε 220 εκατ. ευρώ.

Μηνιαίο έλλειμμα 7 εκατ. ευρώ


Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της PriceWaterhooseCoopers, το μηνιαίο έλλειμμα των ΕΛΤΑ ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ ή σε 86 εκατ. ευρώ για το 2019. Στα αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα για καθημερινές ανάγκες (working capital) προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες να είναι προς ασφαλιστικά ταμεία (21 εκατ.) και ΟΤΑ-ΕΡΤ (5,9 εκατ.), σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ως εκ τούτου, το συνολικό ταμειακό έλλειμμα (86+32,5) ανέρχεται για φέτος σε 118,5 εκατ. ευρώ.

Κατά το σχέδιο "σωτηρίας" των ΕΛΤΑ, εάν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση, η σωρευτική λειτουργική ζημιά (EBITDA) το διάστημα 2019-2021 θα ανέλθει από 181 έως 202 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το αρνητικό ebitda, που υπολογίζεται σε -35,5 εκατ. ευρώ για το 2018, εκτοξεύεται σε -67 εκατ. για το 2021, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Αντίστοιχα, με την παραδοχή ότι η εταιρεία θα εισπράξει την τριετία 45 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία, τότε σωρευτικά το ταμειακό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το διάστημα 2019-2021 σε περίπου 233 εκατ. ευρώ.



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου