Προσλήψεις 17 ατόμων στον ΔΕΔΔΗΕ    Κηφισιά και Διόνυσος «ενώνονται» κατά των διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο: «Άνευ προηγουμένου επιβάρυνση»    Formula 1: Θα γίνει μάχη σήμερα για την pole position στο Βέλγιο    Εκρηκτικές οι καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Πολεμικό ανακοινωθέν θυμίζει ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου    Ανώγεια: Βραδιά Αστροπαρατήρησης στον "Τόπο του Βοσκού"    Ηράκλειο - τραγωδία: Νεκρό κοριτσάκι 18 μηνών που πνίγηκε από σουβλάκι!    Παραμένει και σήμερα «στα κόκκινα» το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας – Στα 10.818 MW η κορύφωση του φορτίου – Η ανησυχία για το φθινόπωρο    Τσιμπήματα τσούχτρας, εγκαύματα, καλοκαιρινοί ερεθισμοί: Πώς τα αντιμετωπίζουμε στις διακοπές    250 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στην ΕΥΔΑΠ για επενδύσεις    Αύξηση 11,3% στις πωλήσεις δικύκλων το πρώτο εξάμηνο του 2025      

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Επιστροφή στην Κρήτη του ’50

gkkt_08_0803_page_1_image_0001

Κρητικός, ετών 40 στην Κρήτη του 1950. Ο μέσος όρος βάρους του ήταν περίπου 63 κιλά. Ασκούνταν καθημερινά για πολλές ώρες σε γεωργικές εργασίες...




στα χωράφια και περπατούσε πολλά χιλιόμετρα. Ας δούμε τι έτρωγε: Δημητριακά, όσπρια, πολλά λαχανικά τοπικής παραγωγής, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, χορταράκια του βουνού, ξηρούς καρπούς, μέλι και σε μικρότερες ποσότητες γάλα, τυρί, αυγό, ψάρι, κόκκινο και λευκό κρέας.

Φυσικά σε όλες τις παρασκευές χρησιμοποιούσε άφθονο κρητικό ελαιόλαδο. Συνόδευε το φαγητό του κυρίως με κόκκινο κρασί. Οι τροφές του ήταν στην πλειονότητά τους εποχιακές και σχεδόν καθόλου επεξεργασμένες.

Οταν ο Αμερικανός ερευνητής Ανσελ Κις ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα τη διάσημη πλέον έρευνα των Επτά Χωρών, μία από τις μεγαλύτερες, σημαντικότερες και πιο μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες, όπου συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα –Κρήτη και Κέρκυρα–, οι πληροφορίες που συνέλεξε από ένα δείγμα 600 περίπου ατόμων στην Κρήτη τον εντυπωσίασαν τόσο πολύ, που έκανε λόγο για «φαινόμενο».

Οι Κρητικοί είχαν το καλύτερο επίπεδο υγείας ακόμη και σε σχέση με άλλες μεσογειακές περιοχές και γι’ αυτό οι διατροφικές τους συνήθειες μελετώνται ενδελεχώς από τότε και αποτελούν πρότυπο για τη μεσογειακή διατροφή. Δυστυχώς, όλα αυτά μάλλον ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι ενήλικοι Ελληνες εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή. Ο «κρητικός τρόπος» όμως δεν σταματάει να μας εκπλήσσει με τη δυναμική του. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι αποτελεί τη λύση ακόμη και προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος διατροφής.

Σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι επιλογές που κάνουμε στο πιάτο μας έχουν άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Η δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος λ.χ. είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η εκτροφή ζώων οδηγεί σε παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων «αερίων του θερμοκηπίου» και σε αποψίλωση εκτάσεων πρασίνου. Αρα, η επιστροφή σε έναν τρόπο διατροφής κοντά σε αυτόν των Κρητικών στα μέσα του 20ού αιώνα, σώζει και το περιβάλλον. Επιστροφή στην Κρήτη του ’50, λοιπόν.



Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου