Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΑΔΜΗΕ: Μετατίθενται οι προθεσμίες στους δύο διαγωνισμούς για τη διασύνδεση της Σαντορίνης – Αλλάζουν και οι όροι για τα καλώδια



Τη μετάθεση των ημερομηνιών δημοπράτησης των δύο έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης αποφάσισε ο ΑΔΜΗΕ, «μεταφέροντας»...

στις 19 Φεβρουαρίου την προθεσμία του διαγωνισμού για τα καλωδιακά τμήματα, και στις 19 Μαρτίου για τον υποσταθμό που θα εγκατασταθεί στο νησί.

Παράλληλα, τροποποίησε τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού για τα καλώδια, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με την ηλεκτρονική υποβολή μοναδικών προσφορών, και όχι μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όπως προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη. Αντίθετα, δεν αλλάζει ο τρόπος δημοπράτησης του υποσταθμού, ο οποίος θα γίνει με ηλεκτρονική δημοπρασία.

Το πρώτο έργο περιλαμβάνει την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) στη νήσο Νάξο. Η εκτιμώμενη αξία του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 16 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Αντικείμενο του δεύτερου διαγωνισμού αποτελεί η μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») του νέου υποσταθμού GIS 150 kV/ΜΤ στη Θήρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 26,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η μέγιστη προθεσμία αποπεράτωσής του είναι οι 20 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά πως στον διαγωνισμό για τα καλώδια θα υπάρχει τελικά μικρότερη συμμετοχή (πιθανότατα δύο εταιρείες) από αυτήν που προέβλεπε αρχικά. Έτσι, αποφάσισε αυτός να διεξαχθεί με την ηλεκτρονική υποβολή μοναδικών προσφορών, μέθοδος η οποία, σύμφωνα με κύκλους του Διαχειριστή, διασφαλίζει καλύτερες εκπτώσεις σε δημοπρατήσεις με λίγους διεκδικητές.

Όπως αφήνεται να εννοηθεί, οι προηγούμενοι διαγωνισμοί έχουν δείξει πως η ηλεκτρονική δημοπρασία δεν δημιουργεί ανταγωνισμό με τόσο λίγες συμμετοχές, αλλά ενδείκνυται σε διαδικασίες με μεγαλύτερο αριθμό διεκδικητών, οδηγώντας σε μικρότερα τιμήματα. Έτσι, αποφασίσθηκε να διατηρηθεί η μέθοδος αυτή στον διαγωνισμό για τον υποσταθμό, όπου όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην «κάθοδο» αισθητά περισσότερων υποψηφίων για το έργο.

Οι δύο διαγωνισμοί αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα των έργων που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη σύνδεση και με Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο. Η σύνδεση Νάξου - Σαντορίνης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ των άλλων τριών νησιών το 2024.

Τα δύο έργα έχουν προταθεί για χρηματοδότηση από τον «Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility)». Είναι τα πρώτα έργα που προκηρύσσονται ως πιθανά χρηματοδοτούμενα έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου