Τραγωδία στη Νέδα: Νεκρός ο 4χρονος που έπεσε σε χαράδρα    Tο Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μία σειρά δράσεων    Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του μετά από καυγά    Τραγωδία στη Νάξο: Γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία βρέθηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας    Γιορτή της Μητέρας 2025: Πώς καθιερώθηκε – Γιατί το λευκό γαρίφαλο θεωρείται σύμβολο της Ημέρας    Καιρός σήμερα: Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία σε Αττική και Κρήτη – Βροχές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο    Ράλλυ Στερεάς Ελλάδας | 24-25 Μαΐου 2025 Σε αγαπημένα χώματα η συνέχεια του πρωταθλήματος    Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου - Ανάσα για τους επιβάτες η συγκράτηση των τιμών στους ναύλους    Τραγωδία: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ σε λιμνοθάλασσα 23χρονος       

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Προχωρεί η αδειοδότηση τμήματος του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης



Στο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται από χθες η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. 

Πρόκειται για το πρώτο από τα νέα τμήματα του δρόμου που προχωρεί και αδειοδοτικά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τμήμα μήκους 22,5 χλμ. και κόστους 205 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε για έγκριση. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα ακολουθήσουν σύντομα η μελέτη για το τμήμα Κίσσαμος – Ηράκλειο, το οποίο θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, καθώς και οι μελέτες για τη βελτίωση των υπαρχουσών παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων (Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο).

Η υπόθεση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι ο τελευταίος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια. Το έργο είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να έχει καμία ωριμότητα (με τον τότε υπουργό να κάνει ασκήσεις επί χάρτου για τη νέα χάραξη). Από το 2019 ξεκίνησαν γεωτεχνικές μελέτες σε όλο το μήκος του άξονα, άρχισε η κτηματογράφηση της περιοχής ως απαραίτητο βήμα για να εκτιμηθούν οι απαλλοτριώσεις, ενώ ανατέθηκαν οι επιμέρους μελέτες που είναι απαραίτητες για την ΜΠΕ.

Ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, το τίμημα μελετών – κατασκευών υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, με χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου έως 800 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν τελικά θα μπουν διόδια στον άξονα, όπως έχει συμβεί σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ή αν θα προτιμηθεί το μοντέλο των πληρωμών διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η ανακατασκευή του ΒΟΑΚ θα συμβάλει άμεσα στον περιορισμό των ατυχημάτων, ενώ θα μειώσει άμεσα τον χρόνο μετακινήσεων ανάμεσα στις κύριες πόλεις της βόρειας Κρήτης. Ο ΒΟΑΚ, μήκους 300 χιλιομέτρων, που διασχίζει όλο το βόρειο τμήμα του νησιού, άρχισε να κατασκευάζεται το 1968 και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ωστόσο, η αναβάθμισή του ξεκίνησε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τρία κοινοτικά πλαίσια αργότερα, έχει ανακατασκευαστεί μόλις το 35% του δρόμου και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος με νέα τμήματα ενός ρεύματος ανά κατεύθυνση (μονού κλάδου), που φυσικά δεν παραπέμπουν σε αυτοκινητόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου