Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη θέση του στις διεθνείς αγορές ενέργειας με τη νέα θυγατρική PPC Trading    MotoGP: Το 2ο μισό της σεζόν αποκτά ενδιαφέρον με τη μάχη του Brno να πλησιάζει    Τραγωδία: Βρήκε τον γιο της απαγχονισμένο μέσα στο σπίτι    Στην Αθήνα ο Λαφόν: «Θέλω νίκες με τον Παναθηναϊκό»    Καιρός: Σε θερμικό κλοιό η χώρα με τους άνεμους να υποχωρούν – Στους 39 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας    Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που γίνεται στις νέες αιτήσεις για φθηνό ρεύμα    Πυροσβεστική: Προσοχή σε απόπειρες εξαπάτησης για οικονομικές συναλλαγές    Παίκτης της Ντουμπάι ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Ντουέιν Μπέικον    ΔΕΔΔΗΕ: Ανάρτηση Συμπληρωματικού Πίνακα Καλούμενων σε Πρακτική Δοκιμασία για την Ειδικότητα Απασχόλησης Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων ΔΕ      

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε και που θα εφαρμοστεί



Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα έως το τέλος του 2024 και στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2027.

Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας, θέτοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες προκειμένου να επισπεύσει την υλοποίηση του μέτρου.

Λιανικό εμπόριο και βιομηχανία


Το επόμενο βήμα αναμένεται στις αρχές του έτους, καθώς από τον Ιανουάριο εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί τον Οκτώβριο του 2024 να εντάξει και τον κλάδο της εστίασης.

Αυτό σημαίνει ότι στην «ομπρέλα» της ψηφιακής κάρτας θα ενταχθούν 50.000 και πλέον επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενοι – από το λιανικό εμπόριο – πάνω από 17.500 επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι.

Εστίαση και τουρισμός


Από τον Οκτώβριο του 2024, θα καλύψει επιπλέον περίπου 400.000 απασχολούμενους στην εστίαση και στον τουρισμό, με τελικό στόχο την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος σε σχεδόν 2.400.000 απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η ψηφιακή κάρτα καλύπτει τυπικά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης (σεκιούριτι) και ΔΕΚΟ μεταφορών.

Το μέτρο θα βοηθήσει ώστε να αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση (υπερωρίες) του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας.

Μέχρι τα τέλη του 2024 η εφαρμογή της κάρτας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Οι ιδιαιτερότητες

Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμόζεται σταδιακά και με διαφοροποιήσεις, ανά κλάδο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Η εφαρμογή της στη Βιομηχανία, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η οργάνωση του χρόνου εργασίας στον τομέα αυτό, έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, όπως παραδείγματος χάριν οι βάρδιες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων 24ωρης λειτουργίας, διαλείμματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ένα σημαντικό βήμα μείωσης της γραφειοκρατίας, για τις επιχειρήσεις που εθελοντικά εφαρμόζουν, εκτός χρονοδιαγράμματος, την ψηφιακή κάρτα. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει προβλέφθηκε η κατάργηση της υποχρέωσης να προ-δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες αλλά και το ωράριο εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου