Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Οπτική ίνα στη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ - Με ποιούς συζητά, το project και η ζήτηση στην περιοχή



Την τοποθέτηση οπτικής ίνας πάνω στην διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ, προκειμένου να καλύψει την ταχύτατα αυξανόμενη ζήτηση...

στην ευρύτερη περιοχή για τέτοιου είδους υπηρεσίες, εξετάζει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom.

Η ανάγκη για τη δημιουργία νέων διαδρομών των υποθαλάσσιων οπτικών ινών διαμέσου της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου, πέραν του Σουέζ απ’ όπου διέρχονται όλα τα καλώδια, είναι μεγάλη. Οι επενδύσεις σε date centers, που αποθηκεύουν τη συνεχώς αυξανόμενη πληροφορία μέσω του διαδικτύου, έχουν ανάγκη από καλώδια οπτικών ινών και ο ΑΔΜΗΕ βλέπει ότι διανοίγεται μια σημαντική ευκαιρία στην περιοχή, δεδομένης και της στέρεας βάσης που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις του με την ισραηλινή πλευρά.

Το project, προυπολογισμού μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, το οποίο εξετάζει η Grid Telecom από κοινού με δύο εταίρους, εις εκ των οποίων η Tamares Telecom, διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική του ισραηλινού fund Aluma, θα εξυπηρετεί τοσο τις αναγκες του Euroasia, οσο και αυτές άλλων πελατών. Το ενδιαφέρον για την διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό, τόσο από το Aluma (αναμένει να ολοκληρωθεί το due diligence για να μπει στο μετοχικο κεφάλαιο του project), όσο και από το ίδιο το ισραηλινό υπ. Ενέργειας, δείγμα ότι ο πόλεμος δεν έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Ενα μόλις μήνα πριν, η Grid Telecom και η Tamares Telecom είχαν ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσαν τον αρχικό σχεδιασμό για το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την αραβική χερσόνησο. Αφορά τη δρομολόγηση και το επιχειρηματικό σχέδιο για το γεωστρατηγικής αξίας καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda που φιλοδοξεί να ενώσει την Ελλάδα με τις δύο χώρες και θα επεκτείνεται στην αραβική χερσόνησο.

Στόχος του είναι να παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την αραβική χερσόνησο, διασυνδέοντας την Αθήνα με την Haql στη Σαουδική Αραβία, μέσω της ανάπτυξης μίας εναλλακτικής ψηφιακής λεωφόρου. Κι αυτό, καθώς το project θα προεκτείνεται δυτικά μέσω δικτύων συνεργατών στα Βαλκάνια και άλλους προορισμούς στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Andromeda είναι ότι εξασφαλίζει μια εναλλακτική όδευση για την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία προς τη θάλασσα, πέραν της διώρυγας του Σουέζ. Μένει όμως να φανεί σε τι βαθμό ο πόλεμος θα επηρεάσει έργα τα οποία εμπλέκουν τη Σ. Αραβία και το Ισραήλ, καθώς παρ’ ότι οι διμερείς σχέσεις δεν έχουν διαραραγεί, όπως εκτιμούσαν αρχικά πολλοί, εντούτοις τα πάντα είναι ακόμη ρευστά.

Κινητικότητα, υπάρχει και στο μέτωπο του Green Aegean, το έτερο σχέδιο διασύνδεσης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, αυτό στον Βορρά. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η διοίκηση του Διαχειριστή με την Βελγίδα υπουργό Ενέργειας, Tinne Van der Straeten, κατέστη σαφές ότι το Βέλγιο, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, θα στηρίξει το έργο καθώς ενδιαφέρεται τα μέγιστα για τις διασυνδέσεις Νότου - Βορρά. Οπως μετέφερε η βελγίδα υπουργός και στον κ. Σκυλακάκη, η θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ενόψει μελλοντικών κρίσεων μέσω της εξεύρεσης εναλλκακιτκών πηγών, προερχόμενων από το Νότο, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Κινητικότητα υπάρχει τόσο σε επίπεδο Διαχειριστών των χωρών απ’ όπου θα περάσει η χάραξη, (Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία), όσο και σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο, λέγεται ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσει μεταξυ αλλων και τη συγκεκριμένη διασύνδεση.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου