Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για τη συνέντευξη Ζερβού στο Reuters


Διευκρινίσεις σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο 

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στο 

ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δίνει η επιχείρηση με 

αποψινή ανακοίνωση.


«Αναφορές που κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο διακοπών ρεύματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει η ΔΕΗ και προσθέτει: «Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ερωτώμενος σχετικά με τις οφειλές τρίτων προς τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Χώρας. Επίσης ανέφερε πως η ΔΕΗ έχει εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών της προς τον ΛΑΓΗΕ.

Η Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δηλώνει ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων, κάτι που θα συμβάλει το ταχύτερο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος».

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του ο κ. Ζερβός επεσήμανε τον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρισμού φέτος,που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορέσουν να αγοράσουν καύσιμα. Ο κ. Αρθούρος Ζερβός τόνισε πως το έλλειμμα στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, μπλοκάρει το σύστημα και, εάν το θέμα δεν διευθετηθεί, τότε μπορεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας.

Ο ΛΑΓΗΕ, λόγω των χρεών του, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν. «Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Ζερβός. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπών», προειδοποίησε.

Η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα προκειμένου να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν θα μπορεί να καλύψει το έλλειμμα και θα πρέπει να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου