Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τι υποστηρίζουν 3.000 Κρητικοί στην προσφυγή κατά των αιολικών

Τι υποστηρίζουν 3.000 Κρητικοί στην προσφυγή κατά των αιολικών πάρκων

Περίπου 3.000 κρητικοί και από τους τέσσερις νομούς του νησιού υπογράφουν μαζί με αρκετούς τοπικούς φορείς (Σωματεία, Συνεταιρισμούς, Συλλόγους, κ.λπ.) την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, που προβλέπει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών (πάρκων), ισχύος 1.077 MW.


Να σημειωθεί ότι τα αιολικά αυτά πάρκα θα έχουν κοινή διασύνδεση με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας, μέσω υποβρύχιου καλωδίου.

Οι κάτοικοι τής Κρήτης, πέρα από τους καθαρά νομικούς ισχυρισμούς τους, αναφέρουν ότι τα αιολικά πάρκα βλάπτουν δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής τους και την προσωπικότητά τους, ενώ παράλληλα βλάπτουν ιδιαίτερα το δικαίωμά τους για ένα περιβάλλον υγιές, αρμονικό και βιώσιμο.
Στην προσφυγή τους οι Κρητικοί υποστηρίζουν ότι η προβαλλόμενη απόφαση τής Διυπουργικής Επιτροπής είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Και αυτό, γιατί -κατά τους ισχυρισμούς των κατοίκων τής Κρήτης- το 55% των αιολικών πάρκων (198 ανεμογεννήτριες) θα εγκατασταθούν μέσα σε περιοχές τού προστατευόμενου Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000», όπως και σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Ακόμη, είναι παράνομη η επίμαχη απόφαση τής Διυπουργικής, καθώς στον Ψηλορείτη, όπου από το 2001 έχει ενταχθεί στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, προγραμματίζεται να εγκατασταθεί το 20% τής δυναμικότητας των αιολικών πάρκων, δηλαδή 70 ανεμογεννήτριες.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τον χρόνο που εκδόθηκε η απόφαση τής Διυπουργικής, δεν υπήρχε εγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός διασυνδέσεων των νησιών, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε, όμως, είχε ενσωματωθεί το οποιοδήποτε έργο διασύνδεσης τής Κρήτης στη Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος (ΜΑΣΜ).
Επιπρόσθετα, δεν υπήρχε οποιοσδήποτε εγκεκριμένος προγραμματισμός για ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.

Τέλος, επικαλούνται ότι η επίμαχη απόφαση τής Διυπουργικής είναι αντίθετη σε μια πλειάδα νομοθετικών ρυθμίσεων

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου