Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τα πιο ασφαλή κράνη στον κόσμο



Τα κράνη των οδηγών της F1 είναι τα πιο προηγμένα τεχνολογικά, έχουν απίστευτη αντοχή και προστατεύουν τέλεια το ανθρώπινο κεφάλι. Είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και το βάρος τους είναι στα 1.200 γραμμάρια, έχοντας μηδαμινά ψεγάδια.


Μπορούν να αντέξουν πιέσεις που ισοδυναμούν με 55 τόνους χωρίς να παραμορφωθούν, αλλά και να μείνουν ανέπαφα για 30 δευτερόλεπτα ακόμα και αν τυλιχθούν στις φλόγες με θερμοκρασία 800 βαθμών Κελσίου.

Το ατύχημα του Massa το 2009 και ο σοβαρός τραυματισμός του στο μάτι, προβλημάτισε τις εταιρείες κατασκευής κρανών, οι οποίες και έσπευσαν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Έτσι, σε ευαίσθητα σημεία, όπως εκεί που ενώνεται η προσωπίδα με το υπόλοιπο κράνος, τοποθέτησαν μια λωρίδα από Zylon ώστε ακόμα και αν ένα μεταλλικό αντικείμενο χτυπήσει με δύναμη το εμπρός τμήμα να προστατεύσει το πρόσωπο του οδηγού. Το Zylon είναι συνθετικό υλικό και χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και στο εσωτερικό των μονοθεσίων της F1.

Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες που προμηθεύουν τις ομάδες με κράνη όπως Arai και Bell, αναζητούν συνεχώς νέες λύσεις και προηγμένες τεχνολογίες, έχοντας ως στόχο τα επόμενα χρόνια να παρουσιάσουν ακόμα πιο ελαφριά και ασφαλή κράνη.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου