Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου



Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου γιορτάζουν οι πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο.



Το Άγιο Φως, που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, αφίχθη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το απόγευμα του Μ. Σαββάτου, με ειδική πτήση από τα Ιεροσόλυμα και μεταφέρθηκε σε κάθε γωνιά της επικράτειας.

Στο αεροδρόμιο η υποδοχή, όπως κάθε χρόνο, έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Τελέστηκε σύντομη δέηση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος παρέστη στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια το Άγιο Φως μεταφέρθηκε σε όλες τις ενορίες της χώρα μας. Στην Αττική οι ενορίες και οι ναοί πήραν το Άγιο Φως από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ με ειδικές πτήσεις μεταφέρθηκε στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε κλίμα κατάνυξης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, παρουσία εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος, μπήκε το μεσημέρι στο ιερό κουβούκλιο στον Πανάγιο Τάφο μέσα στον κατάμεστο ναό της Αναστάσεως στην καρδιά της Ιερής Πόλης. Λίγο αργότερα βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο, κρατώντας σε κάθε χέρι 33 κεριά όσα δηλαδή και τα χρόνια του Ιησού και μετέδωσε το Άγιο Φως στους πιστούς και μαζί το μήνυμα της Ανάστασης.

Στα Ιεροσόλυμα μετέβη το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας προκειμένου να παραστεί στην Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε αρκετούς ναούς της χώρας τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση του Θεανθρώπου. Στην Αθήνα, πλήθος πιστών παρακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι ενορίτες αναπαρέστησαν το σεισμό της Ανάστασης με κροτίδες και τους πολυελαίους που αιωρούνταν, ένα έθιμο που κρατούν πιστά εδώ και χρόνια.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση και στην Κέρκυρα. Στο νησί των Φαιάκων αναβίωσε το έθιμο των Μπότηδων, όπου ρίχνονται από τα μπαλκόνια πήλινα κανάτια γεμάτα νερό για να ξορκίσουν το κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου