Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Στη "μαύρη αγορά" τα σπάνια βότανα της Κρήτης



Ανθεί η παράνομη συλλογή βοτάνων από την ελληνική ύπαιθρο, με την Κρήτη μάλιστα να έχει ... 


την τιμητική της, λόγω της πληθώρας ενδημικών φυτών που έχουν ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρά την αστυνομική διάταξη που απαγορεύει την ανεξέλεγκτη συλλογή των βοτάνων της Κρήτης, την οποία πρώτο παρουσίασε το Cretalive (δείτε εδώ), η συλλογή και το εμπόριο των ειδών αυτών συνεχίζεται ανεμπόδιστα, με τα προϊόντα να διατίθενται σε λαϊκές αγορές αλλά και μέσω του διαδικτύου. Η απαγόρευση φαίνεται πως δε λειτούργησε αποτρεπτικά, καθώς το κίνητρο, δηλαδή το μεγάλο οικονομικό όφελος από μερικά κιλά αρωματικών φυτών, είναι μεγάλο!

Όπως προκύπτει από εργασία που εκπόνησαν η δασολόγος Βικτώρια Μαντέλη, ο βιολόγος Νικόλαος Κρίγκας και η καθηγήτρια του τμήματος βιολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Βώκου, συνολικά 145 φυτά, δηλαδή περίπου το 10% των ενδημικών φυτών της Ελλάδας, διατίθενται μέσω του διαδικτύου. Τα 32 από αυτά, π.χ. οι καμπανούλες της Ιεράπετρας, θεωρούνται είδη με κίνδυνο εξαφάνισης και απαγορεύεται πλήρως το εμπόριό τους.

Όσο για τις τιμές τους; Μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα αρκεί για να διαπιστώσετε το κέρδος που αποκομίζει όποιος εμπορεύεται τα φυτά: 3,60 ευρώ η τιμή για τις καμπανούλες Ιεράπετρας, για κάθε ζωντανό φυτό, ενώ κάθε βολβός ελληνικής ορχιδέας πωλείται έναντι 20 ευρώ!

Και μπορεί στις Πρέσπες, οι Αλβανοί που διασχίζουν τα σύνορα, να "σαρώνουν" την περιοχή μαζεύοντας τσάι και ρίγανη, στην Κρήτη "υποφέρει" η μαλοτήρα! Υπολογίζεται, πως τα τελευταία 5 χρόνια, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 50%! Αυτό το τσάι του βουνού που φύεται αποκλειστικά στην Κρήτη, όμως, δεν είναι το μοναδικό στο νησί, που κινδυνεύει... Όπως αναφέρει στο RealPlanet ο γεωπόνος στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κωνσταντίνος Τζεράκης,"υπάρχουν κι άλλοι πληθυσμοί οι οποίοι κινδυνεύουν, όπως είναι η ρίγανη και η φασκομηλιά, αλλά η μαλοτήρα βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση. Ενώ παλιότερα τη συναντούσαμε σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα, τώρα - λόγω της συστηματικής συλλογής - έχει περιοριστεί σημαντικά και τη συναντάμε σε υψόμετρα των 2.000 μέτρων και μόνο σε ορισμένες περιοχές των Λευκών Ορέων". "Το πρόβλημα εντείνεται από τους επαγγελματίες που τα πουλάνε στις λαϊκές. Από ότι μαθαίνουμε, ορισμένοι βάζουν ακόμη και αλλοδαπούς εργάτες για να τη μαζεύουν" υπογραμμίζει ο ίδιος. Για αυτό το λόγο άλλωστε, η Διεύθυνση Δασών Χανίων εξέδωσε προ μηνών τη διάταξη για τον περιορισμό της συλλογής αρωματικών φυτών, όπως η μαλοτήρα, η ρίγανη και η μαντζουράνα.


Πηγή:cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου