Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις για 360.000 δικαιούχους

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις για 360.000 δικαιούχους

Ανάσα αναμένεται να πάρουν άμεσα 360.000 δικαιούχοισύνταξης που περιμένουν ως και ένα χρόνο, αλλά σύνταξη δεν βλέπουν. Η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται πλέον στο 95% της κανονικής και θα βγαίνει σε 45 ημέρες από την υποβολή τηςαίτησης.


Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή που κατατίθετυαι εντός των επόμενων ημερών.

Με βάση τη ρύθμιση το ύψος του ποσού της προσωρινής σύνταξης αντιστοιχεί στο 95% της σύνταξης που προκύπτει από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές ή τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης και προκειμένου για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τις μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ή, σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής του, τον τελευταίο μήνα απασχόλησής του, όπως οι αποδοχές αυτές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του 95% του εκάστοτε ισχύοντος κατά κατηγορία σύνταξης κατώτατου ορίου». Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία, τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να εκδίδουν προσωρινή σύνταξη μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης και την υποβολή των δικαιολογητικών.

Σε περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης -δηλαδή όπου υπάρχει συνεργασία τουλάχιστον δύο Ταμείων- ο χρόνος της αναμονής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 75 ημέρες.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.


Πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου