Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Λουκέτο στο ΙΚΑ Σκιάθου-Σκοπέλου

Λουκέτο στο ΙΚΑ Σκιάθου-Σκοπέλου

Λουκέτο αποφάσισε να βάλει η διοίκηση του ΙΚΑ δύο παραρτήματά του σε Σκιάθο και Σκόπελο.


«Στον αέρα» οι εννιά υπάλληλοι του ασφαλιστικού ταμείου στα δύο νησιά, από αυτή την αιφνιδιαστικά και ταυτόχρονα ακατανόητη απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ, που προχωρά σε συρρίκνωση των υπηρεσιών της σε μια περίοδο όπου η εισφοροδιαφυγή οργιάζει. Στον Βόλο θα γίνονται από τις 13 Δεκεμβρίου όλες οι συναλλαγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος», μόλις χθες έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ στον Βόλο η σχετική απόφαση, υπογεγραμμένη κιόλας από τον Διοικητή του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία από τις 13 Δεκεμβρίου σταματά κάθε είδους συναλλαγή στα παραρτήματα του ΙΚΑ Σκιάθου και στο ΙΚΑ Σκοπέλου.

Η απόφαση της Διοίκησης είναι ρητή και κατηγορηματική, αναμένεται ωστόσο να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ήδη εκ μέρους των υπαλλήλων του ΙΚΑ υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς φαίνεται ότι το «σχέδιο Καλλικράτης» του ΙΚΑ εξελίχτηκε τελικά σε σχέδιο συρρίκνωσης των υπηρεσιών του, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις ούτε στο προσωπικό που απασχολείται εκεί ούτε δε πολύ περισσότερο στους ίδιους τους συναλλασσόμενους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα.

Στο ΙΚΑ Σκιάθου υπηρετούν 8 υπάλληλοι και στο ΙΚΑ Σκοπέλου ένας υπάλληλος. Ειδικά για τους υπαλλήλους της Σκιάθου, αυτοί θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν για να εργαστούν στις υπηρεσίες του Βόλου, σε διαφορετική περίπτωση η μόνη διέξοδος που έχουν είναι η αποχώρηση, πράγμα δύσκολο, γιατί πρόκειται για νέους υπαλλήλους, που έχουν ακόμη χρόνια μπροστά τους υπηρεσίας μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Το χειρότερο από όλα, βέβαια, όπως τόνιζαν χθες στον «Ταχυδρόμο» υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ -οι οποίοι «έπεσαν από τα σύννεφα» με αυτή την απόφαση, καθώς υπήρχαν μέχρι πριν από λίγες μέρες δεσμεύσεις ότι δεν θα πειραχτούν τα παραρτήματα του ΙΚΑ στη νησιωτική Ελλάδα- είναι ότι το λουκέτο αυτό θα στοιχίσει και στο ίδιο το ΙΚΑ και ειδικότερα στα έσοδά του, αφού θεωρείται σχεδόν αδύνατο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι «φουλ σεζόν», να γίνονται έλεγχοι για την εισφοροδιαφυγή στα νησιά από κλιμάκια που θα πρέπει να μεταβούν από τον Βόλο, όταν πλέον δεν καλύπτονται ούτε τα βασικά έξοδα μετακίνησης για αυτό.

Και τα δύο παραρτήματα εξυπηρετούν πλήθος εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, ακόμη και από την Αλόννησο, και το κλείσιμό τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς θα αναγκάζονται να μεταβούν στο Βόλο για να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΙΚΑ υπαγορεύτηκε από λόγους μείωσης των δαπανών. Για το ΙΚΑ Σκιάθου καταβαλλόταν ενοίκιο 1.200 ευρώ τον μήνα και για το ΙΚΑ Σκοπέλου 1.500 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου