Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Επτά στους δέκα γιατρούς στα κέντρα υγείας προτιμούν την τηλεϊατρική

Επτά στους δέκα γιατρούς στα κέντρα υγείας προτιμούν την τηλεϊατρική

Ούτε... κρύο ούτε ζέστη για την εργασία σε Κέντρο Υγείας. Ο λόγος για τους γιατρούς που στελεχώνουν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίοι δεν είναι δυσαρεστημένοι, ούτε όμως και ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εργάζονται και λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας. 





Οι περισσότεροι εκφράζουν δυσαρέσκεια λόγω χαμηλών αμοιβών, επαγγελματικών προοπτικών και ελλιπών μέσων που τους παρέχονται στις εν λόγω μονάδες, γι' αυτό κυρίως οι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι η τηλεϊατρική θα τους βοηθούσε αρκετά στο έργο τους. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που δείχνουν απογοητευμένοι δηλώνοντας πως έχουν μικρή επιρροή σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Συγκεκριμένα από έρευνα που διενήργησε ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το 46% των γιατρών εκφράζουν ικανοποίηση από την εργασία τους στο Κέντρο Υγείας, το 41% ούτε ικανοποίηση ούτε δυσαρέσκεια και το 12,2% δυσαρέσκεια. 
  •  Οι περισσότεροι γιατροί (περίπου 80%) των Κέντρων Υγείας είναι δυσαρεστημένοι από τις αμοιβές τους.
  •  Το 43,7% των γιατρών δηλώνει ότι δεν υπάρχει πάντα μέσο άμεσης διακομιδής του ασθενούς.
  • Επτά στους δέκα γιατρούς (73,2%) συμφωνούν ότι η τηλεϊατρική θα βοηθούσε το έργο τους. Μόλις ένα 12,2% δεν πιστεύει στη δυνατότητα της τηλεϊατρικής.
  • Το 40,5% των γιατρών θεωρεί ότι η εισαγωγή της τηλεϊατρικής θα μειώσει το κόστος λειτουργίας των Κέντρων Υγείας. Υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό γιατρών (33%) που διαφωνεί με αυτή την άποψη.
  •  ΄Ενα μεγάλο ποσοστό των γιατρών (65,7%) δεν πιστεύει ότι η συνένωση των Κέντρων Υγείας θα βελτιώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Την ίδια άποψη έχει και το 58,4% των γιατρών για τη λειτουργία του ΠΕΔΥ (Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).

Στο ερώτημα για ποιον λόγο οι γιατροί δεν αποδέχονται τον διορισμό τους στα Κέντρα Υγείας απάντησαν: το ύψος της αμοιβής (76,2%), η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος από την Πολιτεία (44,2%) και η περιοχή στην οποία λειτουργεί το Κέντρο Υγείας (23,8%).

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί, και συγκεκριμένα το 64,8%, θεωρούν ότι έχουν μικρή επιρροή στον προσανατολισμό των αλλαγών στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Το σύστημα χρειάζεται αλλαγές

Το σύνολο των γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα (96,8%) θεωρεί ότι το σημερινό σύστημα οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρήζει σημαντικών αλλαγών, παρότι, όπως λένε, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν καλά ως μονάδες ΠΦΥ.

Συγκεκριμένα η άποψη του 51,6% των γιατρών είναι ότι τα Κέντρα Υγείας ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας λειτουργούν καλά αλλά χρειάζονται αρκετές αλλαγές για να λειτουργήσουν καλύτερα. Το 7,1% θεωρεί ότι τα Κέντρα Υγείας ως μονάδες ΠΦΥ δεν λειτουργούν καλά και χρειάζονται σημαντικές αλλαγές για να λειτουργήσουν καλύτερα. Το 41,3% πιστεύει ότι τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν αρκετά καλά και απαιτούνται μικρές βελτιώσεις για να λειτουργήσουν καλύτερα.


Ικανοποιημένοι οι πολίτες

Στην έρευνα έλαβαν μέρος και πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας. Οπως προκύπτει, το 89% των πολιτών έχει καλή άποψη για τα Κέντρα Υγείας λόγω του επιπέδου του ιατρικού προσωπικού, το 79% εκφράζει ικανοποίηση για την καθαριότητα, το 74,9% για τους χώρους αναμονής και το 76,3% για την προσβασιμότητα στις μονάδες περίθαλψης. Το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης υπάρχει στο ερώτημα για τον ιατρικό εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας (59,8%).






Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου