Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Κίνηση με γεωπολιτική σημασία από τη Cyta

Κίνηση με γεωπολιτική σημασία από τη Cyta

Μια σημαντική επένδυση, η οποία διαθέτει γεωπολιτικό χαρακτήρα, ολοκληρώνει στο τέλος του έτους η Cyta.




Η κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία διαθέτει παρουσία στη χώρα μας μέσω της Cyta Ελλάδος, ενεργοποιεί εμπορικά τον Δεκέμβριο το διεθνές υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών «Kimonas», το οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της ευρύτερης περιοχής.

Ο «Kimonas», όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Cyta Ελλάδος και διευθυντής Εθνικής και Διεθνούς Χονδρικής Αγοράς του ομίλου Cyta κ. Γιάννης Κουλίας, «έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη γκάμα ιδιόκτητων δικτύων του ομίλου Cyta παρέχοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα διεύρυνσης της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με μεγάλο όγκο χωρητικότητας».

«Κατορθώνει να διασυνδέει τα δίκτυα της μητρικής Cyta και της Cyta Ελλάδος σε ένα ενιαίο μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας στον άξονα Βαλκανίων - Μέσης Ανατολής» συμπληρώνει.

«Σε συνδυασμό με τα εκτενή δίκτυα της Cyta Ελλάδος σε Ελλάδα και Βαλκάνια και της μητρικής Cyta στην Ανατολική Μεσόγειο, το σύστημα "Kimonas" αποτελεί εναλλακτική γέφυρα μεγάλης γεωπολιτικής αξίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις για διόδευση τηλεπικοινωνιακής κίνησης προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Ανατολικής Αφρικής» τονίζει ο κ. Κουλίας.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, «μέσω των δικτύων της Telecom Italia Sparkle, συνεργάτριας του ομίλου Cyta, προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης στα ανατολικά με την Τουρκία και στα δυτικά με την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς».

Με αυτή την κίνηση η Cyta αποκτά αρκετά ευνοϊκή θέση στην αγορά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κουλία στη συγκεκριμένη διαδρομή Βαλκανίων - Μέσης Ανατολής, μέσω Κύπρου, ουσιαστικά δεν λειτουργούν άλλα ανταγωνιστικά συστήματα. Ετσι, όπως αναφέρει, «το "Kimonas" καλύπτει μια πολύ σημαντική ανάγκη της αγοράς, η οποία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, όπως σημειώνει, το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών «προσδοκά να καλύψει και μια άλλη ανάγκη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αυτή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνδέοντας προορισμούς της Ασίας και της Αφρικής με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου».

Στο διευρυμένο γεωγραφικό πεδίο βέβαια ο «Kimonas» δεν θα έχει αποκλειστικότητα, καθώς, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Cyta Ελλάδος, «ως εναλλακτική γέφυρα Ανατολής - Δύσης έχει να αντιμετωπίσει πλειάδα άλλων περιφερειακών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ, προς Δυτική Ευρώπη».

«Αυτά τα συστήματα όμως δεν εξυπηρετούν επαρκώς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον, ο όμιλος Cyta υπερτερεί στις δυνατότητες υποθαλάσσιας καλωδιακής πρόσβασης με χώρες γειτονικές με την Κύπρο, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία και η Αίγυπτος, που έχουν σημαντικές ανάγκες διασύνδεσης με Ελλάδα, Τουρκία, βαλκανικές χώρες και άλλους προορισμούς στην Κεντρική Ευρώπη» καταλήγει ο κ. Κουλίας.

Το υποθαλάσσιο σύστημα θα συνδέει τον καλωδιακό σταθμό της Cyta στον Πεντάσχοινο της Κύπρου με τον καλωδιακό σταθμό της Med Nautilus (θυγατρικής εταιρείας της Telecom Italia Sparkle) στα Χανιά. Στη συνέχεια, μέσω του υποθαλάσσιου οπτικού δακτυλίου «Αthena» μεταξύ Χανίων και Αθήνας, ιδιοκτησίας της Cyta Ελλάδος και άλλων δικτύων οπτικών ινών, επίσης ιδιοκτησίας της Cyta Ελλάδος, θα διασχίζει τη Στερεά Ελλάδα και θα προεκτείνεται ως τη Σόφια στη Βουλγαρία και σε άλλα σημεία σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία.

Σύμφωνα με τη Cyta, η νέα υποθαλάσσια οπτική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας έλαβε την επωνυμία «Kimonas» σε ανάμνηση του φημισμένου αθηναίου στρατηγού της αρχαιότητας Κίμωνα, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους κατακτητές της.





Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου