Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Υποχρεωτικές οι αποδείξεις για το 2015, αλλιώς φόρος!



Από την πίσω πόρτα και δη με διάταξη της τελευταίας στιγμής, που θα έχει αναδρομική ισχύ, επαναφέρει η κυβέρνηση την υποχρέωση για συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων για να...





 δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Η διάταξη αυτή θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπήρχε πρόβλεψη για συλλογή αποδείξεων για το 2015, και η νέα διάταξη, που έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν το τέλος του έτους, θα έχει αναδρομική ισχύ, αιφνιδιάζοντας τους φορολογούμενους.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος φορολογούμενος δεν συνέλεξε αποδείξεις, διότι δεν είχε την υποχρέωση να το κάνει, τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς υποχρεούται να... ανακαλύψει αποδείξεις!

Εάν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος του, προκειμένου να έχει το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, τότε θα έχει πρόσθετο φόρο 22%!

(UPD: Μετά το κύμα αντιδράσεων από τα ΜΜΕ για την αιφνιδιαστική απόφαση, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να μην επιβάλει τον πρόσθετο φόρο σε όσους δεν καταφέρουν να συλλέξουν τις αναγκαίες αποδείξεις...)

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει, επίσης, τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.



Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.

- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.



- Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου