Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κάτω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο - Για πρώτη φορά από το 2009



Κάτω από το όριο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι έπεσε το μεσημέρι της Τρίτης, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009, το πετρέλαιο Μπρεντ – το παγκόσμιο ορόσημο για τις τιμές...





υδρογονανθράκων – καθώς η υπερπροσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά συνεχίζει να οδηγεί σε κατάρρευση της αξίας του.

Η πτώση του Μπρεντ έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να διατηρήσει αμείωτη την παραγωγή του, πάνω από 31 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής να συνεχίζουν να αγωνίζονται για διατήρηση του μεριδίου που κατέχουν στην αγορά.

Ο ΟΠΕΚ λειτουργεί ιστορικά ως ο ρυθμιστής της τιμής πετρελαίου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη του έχουν περικόψει την παραγωγή τους ώστε να μειώσουν την προσφορά και να αυξήσουν τις τιμές.

Ωστόσο, με δεδομένη την αυξανόμενη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των τεχνολογιών που επιτρέπουν την άντληση υδρογονανθράκων από σχιστόλιθους, αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει περιορίσει την παραγωγή της, τα περισσότερα κράτη του ΟΠΕΚ φοβούνται ότι η περιστολή των δικών τους δραστηριοτήτων θα οδηγούσε μόνο σε αποδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι σύντομα θα επανέλθει στην αγορά και το Ιράν, καθώς από το 2016 θα αρχίσει σταδιακά η άρση των οικονομικών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η επίσης σημαντική ποικιλία West Texas, η οποία κινείται κάτω από τα 37 δολάρια ανά βαρέλι.






Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου