Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Σκουρλέτης: Κατ’ εικόνα και ομοίωση της ΔΕΗ θα είναι μετοχικά ο νέος ΑΔΜΗΕ

Σκουρλέτης: Κατ’ εικόνα και ομοίωση της ΔΕΗ θα είναι μετοχικά ο νέος ΑΔΜΗΕ

Ένας μετοχικός «κλώνος» της ΔΕΗ θα αναλάβει το νέο ΑΔΜΗΕ, με βάση τη καινούργια πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να ξεπεράσει το μνημονιακό σκόπελο της ιδιωτικοποίησης.




Σύμφωνα με τη πρόταση που έχει ρίξει στο τραπέζι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, και αναμένεται να συζητήσει αυτή την εβδομάδα στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, θα γίνει split μετοχών της ΔΕΗ, ώστε κάθε σημερινός μέτοχος της επιχείρησης για κάθε μία μετοχή που κατέχει, να πάρει μελλοντικά στα χέρια του δύο μετοχές : Μια της υφιστάμενης ΔΕΗ, και μια της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί ως ο νέος ΑΔΜΗΕ στον οποίο και θα εισφερθούν τα πάγια (σσ: τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

Στην ουσία, αυτό σημαίνει πως ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει την ίδια ακριβώς μετοχική σύνθεση με αυτήν της ΔΕΗ, δηλαδή κατά 51% Δημόσιο και κατά 49% ιδιώτες θεσμικοί μαζί με μικρομετόχους. Η προηγούμενη ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση 51% Δημόσιο και 49% ΔΕΗ, κάτι που δεν ενέκριναν οι δανειστές. Κι αυτό καθώς επέμεναν η μητρική ΔΕΗ να μην έχει τη παραμικρή μετοχική σχέση με τη νέα εταιρεία.

Ικανοποιείται έτσι, κατά την ελληνική πάντα πλευρά, η βασική συνθήκη για το πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, ωστόσο απομένει πάντα το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ. Ακριβώς επειδή αποσπώνται τα πάγια, η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί σε βάθος 10ετίας, από τα ίδια τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ, και σε δόσεις. Αν για παράδειγμα ολόκληρος ο ΑΔΜΗΕ αποτιμηθεί σε αξία 1 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλλει κέρδη 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ, κ.ο.κ.

Σε πρώτη φάση, η νέα αυτή εταιρεία, θα παραμείνει εκτός Χρηματιστηρίου, μελλοντικά ωστόσο το παράθυρο εισόδου της στο ΧΑ είναι ανοικτό και τίποτα δεν αποκλείεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές βλέπουν με καλύτερο μάτι αυτό το νέο σχέδιο καθώς παραχωρεί το 49% του ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες, παρά στη ΔΕΗ, όπως το προηγούμενο.

«Εχουμε αποστείλει την πρότασή μας στο κουαρτέτο και η πρώτη ανταπόκριση ήταν θετική», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακόμη πάντως και αν η άλλη πλευρά εγκρίνει την ελληνική πρόταση, παραμένει ανοικτό το θέμα του μάνατζμεντ. Οι δανειστές συνεχίζουν να ζητούν να δοθεί σε ιδιώτη, αντίθετα με τη πλευρά του υπουργείου που επιμένει ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο νέο ΑΔΜΗΕ ένα ιδιωτικό μάνατζμεντ. Κοινή συνισταμένη στο συγκεκριμένο θέμα δε φαίνεται να υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση το νέο ελληνικό «Plan C» θεωρείται μια διαδικασία σύνθετη, χρονοβόρα, και που για να προχωρήσει απαιτεί φυσικά και τη συναίνεση των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ.

Αραγε οι ξένοι θεσμικοί, και τα funds που συγκαταλέγονται στο 48,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, θα δεχθούν από τη μια να χάσει η επιχείρηση πάγια αξίας 1 δισ. ευρώ, και από την άλλη να αποζημιωθεί για την απώλεια αυτή σε δόσεις και σε βάθος 10ετών ;

Οσο για το «Plan B», δηλαδή τη μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ και του 49% στη ΔΕΗ, η οποία εν συνεχεία θα αποζημιωνόταν με swap μετοχών άλλων κρατικών εταιρειών, παρ’ ότι θεωρητικά παραμένει στο τραπέζι, έχει στην πράξη απορριφθεί, τόσο από τους δανειστές, όσο απ' ότι φαίνεται και από την ίδια την ελληνική πλευρά.

Αν πάντως δεν περάσει η ελληνική πρόταση τους θεσμούς, τότε βάσει του μνημονίου θα πρέπει να συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίηση του 66% του διαχειριστή.

Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα από τα 13 προαπαιτούμενα - μαζί με Ασφασλιστικό, διαχείριση κόκκινων δανείων, νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, νέο ενιαίο Μισθολόγιο, κλπ- προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα δόση του 1 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.




Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου