Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη του νερού

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη του νερού

Έκπληκτα έμειναν τα παιδιά του σχολείου CnaC στην Ιρλανδία, όταν άκουσαν ότι για την παραγωγή ενός κιλού μήλων χρειάζονται...



 822 λίτρα νερού, ενώ για να παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος είναι απαραίτητα 15.415 λίτρα.

Αυτή και πολλές ακόμη πληροφορίες για το «αποτύπωμα» του νερού αλλά και για την κατανάλωσή του στο ίδιο το κτήριο του σχολείου τους, παρουσιάζονται στις οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Waternomics. «Έτσι τα παιδιά σκέφτηκαν μήπως θα ήταν πιο αποδοτικό, εκτός από το να προσέχουν πόσο νερό καταναλώνουν, να φροντίζουν επίσης να μην πετούν φαγητό, για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες υδάτινων πόρων» τόνισε ο μελετητής Χρήστος Κουρουπέτρογλου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Θέρμης και η εταιρεία πληροφορικής «Utra4» με θέμα «νέες τεχνολογίες και κατανάλωση νερού».

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ιρλανδία, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, αισθητήρες που καταγράφουν την κατανάλωση του νερού από διάφορες πηγές, έχουν τοποθετηθεί σε οκτώ νοικοκυριά. Χάρη σε αυτούς τους αισθητήρες και τα δεδομένα που συλλέγουν, ο Στέργιος Πραλακίδης αντιλήφθηκε ότι το νοικοκυριό του κατανάλωνε από τη βρύση της κουζίνας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χρηστών. Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης για την κατανάλωση νερού από το πλυντήριο πιάτων ήταν πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο, που διαμορφώνεται από το σύνολο των χρηστών. Με τον τρόπο αυτό, αποφάσισε τα μέλη της οικογένειάς του να χρησιμοποιούν περισσότερο το πλυντήριο πιάτων και να πλένουν λιγότερο στο χέρι.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ένα σύνθετο δίκτυο αισθητήρων έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου, εντοπίζοντας διαρροές στο δίκτυο των σωληνώσεων ανάμεσα σε δέκα χιλιόμετρα δικτύου, γραφεία, καταστήματα, χώρους αναμονής και πολλά ακόμη.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος και με τη βοήθεια υπερηχητικών αισθητήρων που τοποθετούνται πάνω στις σωλήνες του νερού, αλλά και αισθητήρων μέσα στη ροή του νερού, συλλέγονται δεδομένα και στις τρεις πιλοτικές εφαρμογές που λειτουργούν στη Θέρμη, την Ιρλανδία και την Ιταλία» εξήγησε ο κ. Κουρουπέτρογλου, διευκρινίζοντας ότι η τεχνολογία και η μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος περιλαμβάνει από αναλύσεις στα δεδομένα αυτά μέχρι και εφαρμογές δικτύου για κινητά τηλέφωνα που κάνουν την κατανάλωση νερού πραγματικό παιχνίδι, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε αυτό το ζήτημα.

«Εκτός από τις πληροφορίες που δίνονται για το κόστος του νερού και τον λογαριασμό που πληρώνει ο καθένας στο νοικοκυριό του, παρέχονται, μέσω του σχετικού συστήματος πληροφόρησης του χρήστη, τα ισοδύναμα των ποσοτήτων του νερού που χρησιμοποίησε. Για παράδειγμα ενημερώνουμε το χρήστη που καταναλώνει ένα κυβικό μέτρο νερού ότι κάποια κυβικά γεμίζουν μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ή παράγουν συγκεκριμένες ποσότητες πορτοκάλια ή καλύπτουν τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας για κάποιες ημέρες», πρόσθεσε.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με τον μέσο όρο παγκοσμίως του αποτυπώματος νερού, απαιτούνται 17.196 λίτρα νερό για την παραγωγή ενός κιλού σοκολάτας, 17.093 για την παραγωγή ενός κιλού δέρματος ζώων και 5.553 για την παραγωγή ενός κιλού βουτύρου. Αντίστοιχα 196 λίτρα νερού χρειάζονται για να παραχθεί ένα αυγό, 109 για ένα ποτήρι κρασί, 255 για ένα ποτήρι μπύρα, 74 για ένα ποτήρι γάλα και 1.259 για μία πίτσα.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της ημερίδας, αισθητήρες που τοποθετούνται στις σωλήνες του νερού διατίθενται στην αγορά σε προσιτές τιμές, συνεπώς και μεμονωμένοι χρήστες μπορούν να τους χρησιμοποιούν. Ωστόσο στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα Waternomics, οι συμμετέχοντες σε αυτό θα είναι σε θέση να εξάγουν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της χρήσης του εν λόγω συστήματος αναφορικά με την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και την αλλαγή της αντίληψης των χρηστών στην κατανάλωση του νερού. Σε κάθε περίπτωση, το θετικό στοιχείο που προκύπτει ως τώρα από τη δίμηνη εφαρμογή της σχετικής μεθοδολογίας είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να συνειδητοποιούν πόσο νερό καταναλώνουν για κάθε χρήση.




Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου