Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Στην Ελλάδα κάναμε επάγγελμα την πειρατεία


Το 38% των χρηστών ηλεκτρονικών 
υπολογιστών που συμμετείχαν στην έρευνα 
της BSA δήλωσε ότι λαμβάνει πειρατικό
 λογισμικό «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές»,
 ενώ το 32% απάντησε «περιστασιακά» ή
 «σπάνια». Μόνο το 30% των Ελλήνων είπε
 ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά νόμιμα 
προγράμματα και λειτουργικό σύστημα.
Η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα καταγράφει από το 2007 σταθερά ανοδική τάση, ενώ η εμπορική αξία για το 2011 άγγιξε τα 247 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά πειρατείας, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ακολουθούμενη από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Σε αντίθεση με τη σκληρά δοκιμαζόμενη Ελλάδα, το ποσοστό πειρατείας για το 2011 στην Ευρώπη κυμάνθηκε στο 33%, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Μονάχα το 2011, η Ελλάδα ανέβηκε 15 θέσεις (32η από 47η) στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι που δείχνει σε πόσο μεγάλο βαθμό κάθε χώρα εξαρτάται από μη νόμιμα προϊόντα πληροφορικής.
«Εάν το 70% των συμμετεχόντων σε έρευνα στην Ελλάδα παραδέχονταν ότι διαπράττουν οποιουδήποτε είδους κλοπή -ακόμα και σπάνια-, οι αρχές θα αντιδρούσαν άμεσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μια αντίστοιχη αντίδραση απαιτείται και για την πειρατεία λογισμικού: εντατική εκπαίδευση του κοινού, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιβολή του νόμου, όπου χρειάζεται», δήλωσε η Μαρίνα Ανωγιάτη, επικεφαλής της επιτροπής εταιρειών μελών της BSA στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, εκτός από τις προσπάθειες της BSA για ενημέρωση και ενθάρρυνση των επιχειρήσεων για χρήση νόμιμου λογισμικού, ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς κινούνται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα για την καταπολέμηση του παράνομου λογισμικού.
«Η πειρατεία λογισμικού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία, την καινοτομία στον τομέα της πληροφορικής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πιστεύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BSA, Robert Holleyman.
Άγνοια κίνδυνου
Σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, οι πιο συχνοί παράνομοι χρήστες λογισμικού είναι άνδρες νέοι σε ηλικία και είναι σε διπλάσιο ποσοστό πιο πιθανό να ζουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία παρά σε μια ώριμη αγορά (38% σε σύγκριση με 15%). Σε νομικό επίπεδο, τα πνευματικά δικαιώματα και η προστασία τους υποστηρίζονται, ωστόσο καταγράφεται σημαντική απουσία κινήτρων που θα οδηγούσαν τους πειρατές λογισμικού σε πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς. Μόλις το 20% όσων χρησιμοποιούν συχνά παράνομο λογισμικό στις προηγμένες αγορές -15% στις αναπτυσσόμενες- αναφέρουν ότι το ρίσκο να τους πιάσουν αποτελεί κίνητρο για να μην κάνουν παράνομη χρήση λογισμικού.
«Στο κόλπο» μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις
Εκτόξευση του αριθμού των κακόβουλων επιθέσεων στα συστήματα μηχανοργάνωσης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα καταγράφεται σε έρευνα της Symantec, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας δημιουργίας λογισμικού προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων (antivirus). Κύρια αιτία είναι οι περικοπές στις αναβαθμίσεις και η προτίμηση στο «πειρατικό» software λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτό ήταν η οικονομική ύφεση και το γεγονός ότι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναβάθμισαν τα «όπλα προστασίας» που είχαν στην κατοχή τους, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερο ευάλωτες σε επιθέσεις, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν τα επίπεδα πειρατείας.
Το λειτουργικό σύστημα που στερείται επίσημης άδειας δεν επιτρέπει ανανεώσεις του προϊόντος, αφήνοντας έκθετα τα κομπιούτερ σε ευπάθειες ασφαλείας, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
«Το 2011 οι κυβερνοεγκληματίες επέκτειναν σε μεγάλο βαθμό το πεδίο στοχοποίησης, με σχεδόν 20% των στοχευμένων επιθέσεων να γίνονται σε εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζομένους», αναφέρει ο Χρήστος Βεντούρης, technology manager της Symantec Hellas, και υπογραμμίζει ότι «ανακαλύψαμε επίσης μια μεγάλη αύξηση στις επιθέσεις φορητών συσκευών, καθιστώντας τις συσκευές αυτές μια βιώσιμη πλατφόρμα για τους επιτιθέμενους, απ’ όπου μπορούν να εκμαιεύσουν ευαίσθητα δεδομένα».
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου