Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Νέα συμφωνία για συγχώνευση Ολυμπιακής- Aegean!

Νέα συμφωνία για συγχώνευση Ολυμπιακής- Aegean!

Πριν από 2,5 χρόνια Ολυμπιακή και Aegean Airlines είχαν συμφωνήσει ενόψει των νέων εξελίξεων στην αεροπλοΐα να συγχωνευθούν. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα κόστη που έφερνε η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός. Στα τέλη του 2010, αρχές του 2011 με παρέμβαση της Κομισιόν αυτός ο…


αρραβώνας διελύθη και γάμος δεν έγινε ποτέ! Ο λόγος ήταν η…μονοπωλιακή κατάσταση που θα προέκυπτε και θα ήταν σε βαρος του κοινού και των επιβατών.

Σήμερα το CRETALIVE αποκαλύπτει ότι οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει νέες συζητήσεις και έχουν καταλήξει σε νέα συμφωνία βάζοντας νέα δεδομένα στο τραπέζι. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τόσο προχωρημένες οι συζητήσεις που δεν αποκλείεται να έχουμε επίσημη ενημέρωση μέσα στην εβδομάδα που έρχεται! το πιθανότερο είναι να ανακοινώσουν εξαγορά πακέτου της Ολυμπιακής από την Aegean...

Στόχος σε Κάθε περίπτωση είναι να μειώσουν τα κόστη που είναι πλέον δυσβάσταχτα και να μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες τιμές και υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό.

τι είχε συμβεί

Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν είχε απαγορεύσει αρχικά –πριν δύο χρόνια- την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Aegean Airlines και της Olympic Air, υποστηρίζοντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα ημι-μονοπωλιακή κατάσταση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.

Αυτό -ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων για τα τέσσερα από τα έξι εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν σε γραμμές από και προς την Αθήνα κάθε έτος.

Από κοινού οι δύο αερογραμμές ελέγχουν περισσότερο από το 90% της ελληνικής εσωτερικής αεροπορικής αγοράς. Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε τότε ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές ότι μια καινούργια εταιρεία ικανού μεγέθους θα εισερχόταν στις γραμμές και θα περιόριζε την τιμολογιακή πολιτική της οντότητας που θα προέκυπτε από την συγχώνευση.

Κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ακύρωση της προτεινόμενης συγχώνευσης προσφυγή τότε υπέβαλαν οι δυο ελληνικές αεροπορικες εταιρειες ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης.

Οι Ελληνικές αεροπορικες εταιρειες διατυπωσαν έξι λόγους για την ακύρωση της απόφασης και κάνουν λόγο για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και λανθασμένη εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αεροπορική αγορά.

Χαρακτηρίζουν επίσης ως πλάνη την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα πλοία ασκούν μόνο «περιορισμένες ανταγωνιστικές πιέσεις» στις αεροπορικές συγκοινωνίες οκτώ δρομολογίων και αντικρούουν το επιχείρημα της Επιτροπής ότι η συγχώνευση θα παρεμπόδιζε σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου