Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τακτικό σέρβις για οικονομία



Από 350 έως και 800 ευρώ περισσότερο θα χρειαστεί να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα για πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας των αυξήσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση. 
Παρ’ όλ’ αυτά, το κόστος αυτό μπορεί να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, εφόσον οι ιδιοκτήτες ακινήτων δώσουν τη δέουσα προσοχή στην «καρδιά» του συστήματος θέρμανσης, δηλαδή στον καυστήρα πετρελαίου. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι με το σωστό και τακτικό «λίφτινγκ» στο σύστημα θέρμανσης κάθε κατοικίας, η θερμική απόδοση του πετρελαίου μπορεί να βελτιωθεί ακόμα και μέχρι 40%. Σε παρόμοιο ποσοστό κυμαίνεται και η μείωση στην εκπομπή αερίων ρύπων που αντιστοιχούν στη λειτουργία ενός καυστήρα.

Η εξοικονόμηση στην κατανάλωση του πετρελαίου αλλά και στην εκπομπή αερίων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα μπορεί να επιτευχθεί με 3 απλά βήματα:

Ετήσια συντήρηση

Με τη συνδρομή του συνεργείου που τον εγκατέστησε, ο λέβητας πρέπει να δέχεται εργασίες συντήρησης μία φορά τον χρόνο, προτού ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος και αρχίσει να λειτουργεί. Η συντήρηση πρέπει να περιλαμβάνει στεγανοποίηση τυχόν διαρροών και καθαρισμό των εξαρτημάτων του καυστήρα με ειδικές συρμάτινες βούρτσες.

Ενδειξη ότι ο καυστήρας απαιτεί συντήρηση είναι η πολύ αυξημένη θερμοκρασία εντός του λεβητοστασίου σε σχέση με τα άλλα δωμάτια του σπιτιού.

Πέραν των σωμάτων καλοριφέρ που μεταφέρουν τον κυριότερο όγκο της θερμότητας από το λεβητοστάσιο εντός του σπιτιού, το 20% της συνολικής θερμότητας εκπέμπεται από τις σωληνώσεις.

Η λύση για την αξιοποίηση αυτού του ποσοστού θέρμανσης είναι η μόνωση των σωλήνων, ώστε να μεταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θερμότητα στα σώματα. Η μόνωση κοστίζει ελάχιστα και είναι σημαντική, καθώς οι μηχανικοί υπολογίζουν ότι για κάθε μέτρο σωληνώσεων, οι απώλειες θερμότητας μπορεί να φτάσουν το 35%.

Εξαερισμός καλοριφέρ

Την πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες μιας κατοικίας ανοίγουν τα καλοριφέρ τους κατά τη χειμερινή περίοδο, καλό είναι να γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη αέρα στα σώματα, κάτι που περιορίζει τη θερμική τους απόδοση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε ανοιχτή την ειδική βαλβίδα των σωμάτων την ώρα που ανοίγετε τα καλοριφέρ, μέχρι να τρέξει νερό υπό πίεση.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου