Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΠΓΔΜ: Η ΔΕΗ, η μόνη που υπέβαλε προσφορά για υδροηλεκτρικό έργο


Η ΔΕΗ είναι η μόνη εταιρία που υπέβαλε προσφορά στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Δημόσιο της ΠΓΔΜ για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού σταθμού...


Τσέμπρεν στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Βαρδάρη -Αξιού), με τη μέθοδο της παραχώρησης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΓΔΜ, σε εξέλιξη βρίσκεται η φάση της εξέτασης της προσφοράς που υπέβαλε η ΔΕΗ στον διαγωνισμό που έληξε στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει σχετικά με τον εάν η κατατεθείσα μοναδική προσφορά (αυτή της ΔΕΗ) πληροί τους όρους διαγωνισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Τσέμπρεν θα διαρκέσει περίπου επτά χρόνια και το κόστος της αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός αυτός ήταν ο ενδέκατος στη σειρά που προκηρύχθηκε για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού σταθμού Τσέμπρεν. Οι προηγούμενοι δέκα, οι οποίοι κηρύχθηκαν όλοι τους άγονοι, αφορούσαν την κατασκευή και εκμετάλλευση δύο μαζί υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Τσρνα (Τσέμπρεν και Γκάλιστε). Επειδή όμως το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μειωμένο, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί διαγωνισμός μόνο για το Τσέμπρεν. Η ΔΕΗ είχε συμμετάσχει και σε ορισμένους από τους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Στον τελευταίο ενδέκατο διαγωνισμό, το Δημόσιο της ΠΓΔΜ τροποποίησε τους όρους ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερους επενδυτές. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια του διαγωνισμού για ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές του έργου, αυτή τη φορά είναι πιο ελαστικά. Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως το ύψος των φραγμάτων, το οποίο προβλέπεται, στους νέους όρους, χαμηλότερο (μεταξύ 182,5 και 192,5 μέτρων).

Ακόμη, ο επενδυτής που θα επιλεγεί (στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΔΕΗ, αν τελικά κατακυρωθεί σε αυτήν ο διαγωνισμός) θα παραχωρήσει στην κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, ELEM, ποσοστό τουλάχιστον 35% των μετοχών του έργου, έναντι ποσοστού τουλάχιστον 39% που προβλεπόταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Ο ανάδοχος του έργου για την κατασκευή και εκμετάλλευση του του υδροηλεκτρικού σταθμού Τσέμπρεν, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα αποκτήσει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του πλησίον υδροηλεκτρικού σταθμού «Τίκβες», ενώ η τιμή που θα καταβάλλεται στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΠΓΔΜ (MEPSO) για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας ορίζεται στα 4,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου