Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πορτοκαλί συναγερμό κήρυξε η ΔΕΗ -Νέες διακοπές ρεύματος το απόγευμα

Πορτοκαλί συναγερμό κήρυξε η ΔΕΗ -Νέες διακοπές ρεύματος το απόγευμα

O Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κήρυξε «πορτοκαλί συναγερμό» και έθεσε το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς...




όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του υπάρχει «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής».
Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, o πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές.
Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνει το σύστημα όταν «ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».
Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
Στην επείγουσα όπως την χαρακτηρίζει ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
O Διαχειριστής του Συστήματος δεδομένης της έλλειψης σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής που επηρεάζουν την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών, κηρύσσει άμεσα Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σύμφωνα με το Άρθρο 75 του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επίσης, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος, ενεργοποιεί άμεσα Πορτοκαλί Συναγερμό σύμφωνα με το Άρθρο 78 του ιδίου Κώδικα.
Νέες διακοπές από τις 19.00 έως τις 22.00
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ θα ανακοινώσει το πρόγραμμα διακοπών που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν μέγιστη διάρκεια μίας ώρας. Οι διακοπές θα αρχίσουν στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως τις 10.00 αλλά ενδέχεται να μεταβληθεί, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας) και οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί κατά την κατάρτιση του προγράμματος περικοπών.
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ,όπως επεσήμανε σε πρωίνή του ανακοίνωση, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης του προγράμματος περικοπών και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών, σε περίπτωση ανάγκης αιφνίδιας μεταβολής του.
Oι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται από την ειδική τηλεφωνική γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Οδηγίες προς καταναλωτές για το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος
Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά, ενώ ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμη προς τους καταναλωτές τα εξής:
Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ” όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.
Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».
Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.
Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου