Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά

Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα τα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 80 εκατ. ευρώ




Με το ποσό των 80 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.

Στην τελετή της υπογραφής της σύμβασης παρέστη και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βίλχελμ Μόρτερερ ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή αυξημένης τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω της κοινής πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «JASPERS» (Joint Assistance to support Projects in European Regions).

Με την ευκαιρία της υπογραφής ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε πως «εξακολουθούμε να παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα , χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές. Στηρίζουμε τις επενδύσεις που βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και τους όρους διαβίωσης των πολιτών, όπως η αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις μονάδων παραγωγής στα νησιά μας σε ολόκληρη την επικράτεια, ανάμεσά τους η Σαντορίνη, η Λέσβος, η Σάμος, η Κάλυμνος, η Σέριφος, η Κύθνος, η Λήμνος, η Σκύρος, η Κω, η Κάρπαθος, η Ικαρία αλλά και ακόμα πιο μακριά, όπως η Αστυπάλαια, οι Οθωνοί, οι Ερεικούσες, και η Δονούσα.

Στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ αναφέρθηκε και στο επενδυτικό σχέδιο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ύψους 300 δισ. Ευρώ για την «επαναβιομηχάνιση της Ε.Ε», υποστηρίζοντας πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα στα κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου