Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ερχονται ανατροπές στις τηλεπικοινωνίες


Άνοδος στο «θερμόμετρο» των εξελίξεων στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς σταδιακά τα βλέμματα αρχίζουν να στρέφονται...


 εκ νέου προς τη Forthnet μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του πλειοψηφικού ελέγχου της hellas online από τη Vodafone Ελλάδος. Το «μέτωπο» της Forthnet είναι, φυσικά, το πιο «καυτό», δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται σε αναμονή της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών τόσο από την πλευρά του ΟΤΕ που ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Nova όσο και από εκείνη των Vodafone - Wind που επιδιώκουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Forthnet.
Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανακοινώσεις εντός των επόμενων εβδομάδων χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι το σίριαλ θα τελειώσει σύντομα. Και αυτό γιατί οι προτάσεις θα πρέπει να μελετηθούν από τον βασικό μέτοχο της Forthnet, την αραβικών συμφερόντων Emirates Inter-national Telecommunica-tions (ΕΙΤ) που είναι αυτή που θα λάβει και την οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι στον εισηγμένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο.
Ομολογιακό δάνειο
Πάντως, η προ ολίγων ημερών ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Forthnet για το γ' τρίμηνο περιείχε μία μικρή έκπληξη: τη γνωστοποίηση ότι στις 31 Οκτωβρίου, η εταιρεία κατέθεσε νέα πρόταση προς τις δανείστριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Υπενθυμίζεται ότι ο δανεισμός της Forthnet ξεπερνά τα 330 εκατ. ευρώ.
Το θέμα το χειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο, όπως είναι προφανές και σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα και με τις προτάσεις που θα «πέσουν» στο τραπέζι από OTE και Vodafone - Wind. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι οι προσφορές θα κατατεθούν εντός του Δεκεμβρίου.
Δημόσια πρόταση
Το έτερο «μέτωπο», αυτό της hellas online, βρίσκεται ουσιαστικά πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου στη Vodafone Ελλάδος είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή της τελευταίας να έχει φθάσει στο 91,2%.
Αυτό, πάντως, που περιμένου να δουν πολλοί παρατηρητές της αγοράς είναι πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της hellas online από τη Vodafone και τι θα σημαίνει αυτό κυρίως σε εμπορικό επίπεδο.
Οι δύο εταιρείες, βέβαια, είναι αρκετά κοντά δεδομένης της συνεργασίας τους (σ.σ. η Vodafone παρείχε τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και Internet της hellas online στους πελάτες της) αλλά η συγχώνευση τους είναι κάτι αρκετά διαφορετικό.
Σταθερή... αγορά
Η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας δείχνει πάντως να... σταθεροποιείται τους τελευταίους μήνες, καθώς οι μετακινήσεις συνδρομητών έχουν μειωθεί σημαντικά όπως και οι απώλειες του ΟΤΕ, ο οποίος, μάλιστα, έχει αυξήσει ελαφρά τα μερίδιά του στις ευρυζωνικές συνδέσεις, αξιοποιώντας και τις συνέργειες που προκύπτουν από το ΟΤΕ TV.
Μεταξύ των εναλλακτικών πάντως, η Forthnet είναι στην πρώτη θέση με ένα μερίδιο της τάξεως του 32%, ακολουθεί η hellas online με 27%, η Wind είναι τρίτη με 23%, ενώ το μερίδιο της Cyta είναι στο 16%. Βέβαια, οι εξελίξεις στη Forthnet δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα μερίδια το 2015, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει η ΕΙΤ.


Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου