Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Στο 23% ο ΦΠΑ για το γάλα λόγω... κακάο

Στο 23% ο ΦΠΑ για το γάλα λόγω... κακάο

Με 23% ΦΠΑ έναντι 13% θα φορολογούνται σκευάσματα με βάση το γάλα, που περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή κακάο, σύμφωνα την εγκύκλιο της γενικής διευθύντριας Τελωνείων Ειρήνης Γιαλούρη.





Πρόκειται για ακόμη ένα ευτράπελο που έρχεται να προστεθεί σε αυτά με την μπουγάτσα με τυρί 13% και την μπουγάτσα κρέμα 23%, όπως και στα σουβλάκια, στα οποία όταν έμπαιναν και καρυκεύματα ή πιπεριές (στο κρεοπωλείο) επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 23% αντί 13%.


Τι αναφέρει η εγκύκλιος 1008


Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με την παράγραφο 03 του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.», για τα γάλατα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας του Κεφ. 4, μεταξύ άλλων εκείνα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 0402, ήτοι γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 13%.

• Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) «Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.», για τα προϊόντα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 2202, ήτοι σοκολατούχα γάλατα, ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 23%.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη και τον συντελεστή Φ.Π.Α. των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ροφημάτων γάλακτος με γεύση καφέ, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων με βάση το γάλα, που αναφέρονται στην παρούσα. Οι αρμόδιες Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές καθώς και οι αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, προκειμένου να προχωρήσουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, σε διεξαγωγή εκ των υστέρων ελέγχων στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α. στα εν λόγω είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου