Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν τη νέα σύμβαση προμήθειας με την Αλουμίνιον

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν τη νέα σύμβαση προμήθειας με την Αλουμίνιον

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν την Τετάρτη τη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον μεγαλύτερο πελάτη της επιχείρησης, την Αλουμίνιον της Ελλάδος, θέτοντας έτσι...



 τέλος στις διαπραγματεύσεις δύο ετών ανάμεσα στις δύο εταιρίες.

Το ζήτημα αποτελούσε σημείο τριβής της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον από το 2006 και είχε οδηγήσει τις δύο εταιρίες στο διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο είχε οριστεί ως αρμόδιο να ορίζει τις τιμές από το 2010 έως το 2013.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις το 2014 σε μια προσπάθεια να θέσουν τέρμα στην πολυετή τους διαμάχη.

Η νέα σύμβαση που ενέκριναν οι μέτοχοι προβλέπει έκπτωση 33% επί της χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας για την Αλουμίνιον. Προβλέπει επίσης επιπλέον έκπτωση 15%, εφόσον η Αλουμίνιον προπληρώσει 100 εκατ. ευρώ για καταναλώσεις που αφορούν το διάστημα μέχρι τα μέσα του 2017 και το 30% της συνολικής χρέωσης για καταναλώσεις από 1η Ιουλίου 2017 μέχρι to 2020.

Επιπλέον, η χρέωση του ανταγωνιστικού σκέλους θα προσαυξάνεται με βάση την τιμή του αλουμινίου.

«Εύχομαι στην ΑτΕ (Αλουμίνιον της Ελλάδος) να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη από την παρούσα συμφωνία αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μετά την έγκριση της σύμβασης από τους μετόχους.

Η Μυτιληναίος εξέφρασε με τη σειρά της την ικανοποιήσή της για τη συμφωνία, λέγοντας ότι σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΔΕΗ και ότι προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στην υπογραφή της.

Αναλυτές, όπως αναφέρει το Reuters, είπαν ότι η νέα σύμβαση αναμένεται να επιβαρύνει την κερδοφορία της ΔΕΗ. Από την άλλη όμως θα ενισχύσει τις ταμειακές της ροές που έχουν πληγεί σοβαρά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της, ενώ η εταιρία διατηρεί τον μεγαλύτερο πελάτη της.



Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου