Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Παραλύει η χώρα σήμερα και αύριο


Μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες των τελευταίων ετών ξεκινά αύριο καθώς το πολυνομοσχέδιο το οποίο επιφέρει σαρωτικές αλλαγές  στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων πρόκειται να  ψηφιστεί την Πέμπτη, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίες κορυφώνονται με την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή εκρηκτική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ
.
Πέρα από αντιδράσεις και τις γκρίνιες που δεν έχουν εκφραστεί επίσημα, υπάρχει το ζήτημα της παραίτηση ή ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλου το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει την αρχή μιας γενικότερης αμφισβήτησης λίγα 24ωρα πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Να θυμίσουμε ότι ο Θ. Ρομπόπουλος ενώ αρχικά δήλωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί, στη συνέχεια άλλαξε στάση και υποστήριξε ότι μετά από πιέσεις που δέχτηκε από ψηφοφόρους τους σκέφτεται να διατηρήσει τη βουλευτική του έδρα ως ανεξάρτητος, προοπτική η οποία ενισχύει την κυβερνητική ανησυχία καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ θα αριθμεί πλέον 153 βουλευτές. Όπως δήλωσε πάντως ο Θ. Ρομπόπουλος θα ανακοινώσει αύριο Δευτέρα την απόφασή του στο Πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο.
Σαν αντίβαρο των  τριγμών στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήρθε το κοινό άρθρο τριών κορυφαίων υπουργών το οποίο επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση στηρίζοντας στην ουσία τις κυβερνητικές επιλογές.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να τοποθετηθεί υπέρ  της πρωτοβουλίας της κ. Άννας Διαμαντοπούλου και των κ.κ  Ανδρέα Λοβέρδου και ο Γιάννη Ραγκούση.
Τα τρία ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ  απευθυνόμενα τόσο στους πολίτες, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος , δηλώνουν ότι : "κατανοούμε απόλυτα τις τεράστιες αλλαγές στη ζωή του κάθε πολίτη και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στα δημόσια αγαθά. Παιδεία, Υγεία, Δημόσιες Μεταφορές αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, τον οποίο, μέσα στις δραματικές αυτές περιστάσεις, θα πρέπει να υπερασπιστούμε. Δυστυχώς, όμως, για να βγούμε στο κοινωνικό ξέφωτο του μέλλοντος, πρέπει να περάσουμε τις οδύνες του παρόντος" και προσθέτουν:" Ή θα τα κάνουμε όλα μαζί ή μας περιμένει συμφορά".
Ταυτόχρονα στέλνουν σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι: "Σε ό,τι αφορά στις κρίσιμες επόμενες ημέρες, όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία και με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ΕΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου