Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Άσκηση για τσουνάμι σε Ηράκλειο και Χανιά



Άσκηση για τσουνάμι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Ηράκλειο και την Τρίτη στα Χανιά, όπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Είναι η άσκηση επιχειρήσεων (full scale exercise) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU POSΕIDON, το οποίο συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το σενάριο

«Η πραγματική άσκηση EU POSEIDON 2011 θα εξελιχτεί με σενάριο τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό στη Μεσόγειο. Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης εξομοιώνει τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση EU POSEIDON 2011 - η οποία συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας - είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί ιστορικά εντός της Ε.Ε. με σενάριο τσουνάμι, ενώ μια σειρά από καινοτομίες, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού και ηλεκτρονικής διαλογής, θα δοκιμαστούν επίσης για πρώτη φορά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμμετοχές

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους, στο στρατηγικό επίπεδο, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ως επικεφαλής του κέντρου λήψης αποφάσεων, στο οποίο και θα λάβουν μέρος ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι διοικητές των αστυνομικών, πυροσβεστικών και λιμενικών δυνάμεων της Κρήτης, ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, καθώς και ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου