Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αυξημένα τα ποσοστά βίας στα ελληνικά σχολεία



Αυξημένα ποσοστά ενδοσχολικής βίας καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τσιάνης, μιλώντας σε ημερίδα που οργανώθηκε στα Χανιά. «Και πραγματικά και στατιστικά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια η βία στο σχολείο ήταν περίπου στο 12-14%. Πέρυσι όμως έφτάσε στο 30%».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, το φαινόμενο είναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά και σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για την καταπολέμηση αυτού του φαινόμενου, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εφαρμόσει πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας στο σχολείο.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 50 δημοτικά σχολεία της Αθήνας και θα αφορά 5.000 παιδιά και 500 εκπαιδευτικούς. «Πιστεύουμε ότι το σχολείο είναι σημαντικός παράγοντας ώστε, από τη μια μεριά, να βοηθήσει στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και, από την άλλη, έγκαιρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της βίας και της επιθετικότητας, γιατί η βία και η επιθετικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε παραβατικότητα, σε χρήση ουσιών, σε λήψη αλκοόλ και οτιδήποτε άλλο που δε βοηθά ώστε να έχομε ώριμους και παραγωγικούς πολίτες».
Η ενδοσχολική βία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Τη λεκτική βία, που χρησιμοποιούν περισσότερο τα κορίτσια, τη σωματική και τη σεξουαλική βία, αλλά και την κοινωνική απομόνωση παιδιών από άλλα παιδιά, ενώ μια ιδιαίτερη μορφή βίας που εκδηλώνεται μέσα από τα κινητά και το διαδίκτυο είναι η ηλεκτρονική βία. Ο κ. Τσιάνης, με την ιδιότητα και του επιστημονικού διευθυντή της Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Βία του Παιδιού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως ανακοίνωσε, η εταιρεία οργανώνει μια σειρά από εκδόσεις για τα παιδιά και τη βία, όπως το "Μίλα, μη φοβάσαι", "Μου έκλεψαν το όνομά μου", Σβήστε τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό", και "Η βία στο σχολείο, τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε". Οι εκδόσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν και τους γονείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου