Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Με οδηγό την ασφάλεια

b_340_0_16777215_00_images_real1.jpg

Η ποδηλασία είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα. Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως μέσον μεταφοράς, ως τρόπος άθλησης, ή απλά για διασκέδαση.

Κατασκευαστικά είναι μια απλή και ελαφριά μηχανή αλλά η ωφέλεια του για τον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα είναι μεγάλη, ενώ το κόστος απόκτησης και χρήσης του είναι πολύ χαμηλό.
Εάν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με την ποδηλασία, πέραν από την αγορά του ποδηλάτου, θα πρέπει να γνωρίζει τι ρούχα να φοράει, τι πράγματα θα πρέπει να έχει μαζί του, πως να διατηρεί το ποδήλατο σε καλή λειτουργική κατάσταση, πως να συμπεριφέρεται στον δημόσιο δρόμο καθώς επίσης και μερικές γνώσεις για τα συνήθη προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε μια διαδρομή.
Βασική προϋπόθεση για να ευχαριστηθούμε την ποδηλασία είναι η άνεση και η ασφάλεια μας. Φοράμε κράνος κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο.
Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα, να μην εμποδίζουν τις κινήσεις μας και να προσέχουμε τα μπατζάκια ή η φούστα να μην πιαστούν στην αλυσίδα και τα γρανάζια, εκτός του ότι θα λερωθούν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Το βράδυ με ένα αντανακλαστικό γιλέκο ή μπουφάν γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς ή πεζούς. Τα γυαλιά και τα γάντια βοηθούν να κινούμαστε πιο άνετα.
b_340_0_16777215_00_images_real2.jpgΣε κάθε βόλτα καλό είναι να έχουμε μαζί κάποια εργαλεία και ανταλλακτικά σε περίπτωση ανάγκης δική μας ή κάποιου άλλου. Αυτά μπορούμε να τα έχουμε ή σε ένα σακίδιο πλάτης ή σε μια βαλίτσα της σχάρας ή τέλος όσα χωράνε σε ένα τσαντάκι κάτω από την σέλα.
Η λίστα με τα απαραίτητα περιλαμβάνει, σαμπρέλα – τρόμπα – λεβιεδάκια - κιτ επισκευής σαμπρέλας στην περίπτωση που ακινητοποιηθούμε από σκασμένο λάστιχο, ένα πολυεργαλείο, εργαλείο για την αλυσίδα, γάντια μιας χρήσης ή μωρομάντηλα για να σκουπιστούμε.
Μέσα στην πόλη απαραίτητα είναι τα φωτάκια μπρος και πίσω, το κουδουνάκι, οι λασπωτήρες, μια κλειδαριά, ακόμα και η σχάρα με τις πλαϊνές βαλίτσες εάν θέλουμε να μεταφέρουμε εύκολα και άνετα διάφορα αντικείμενα.
Πριν από κάθε βόλτα πρέπει να ελέγχουμε τα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου μας να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Οι τροχοί, τα φρένα, οι αλλαγές των ταχυτήτων, η κατάσταση των ελαστικών, το τιμόνι να στρίβει εύκολα χωρίς τζόγο.
Είναι προτιμότερο να τα ελέγχουμε πριν ξεκινήσουμε παρά να τα επισκευάζουμε στη μέση της διαδρομής.
Το πιο πιθανό από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι ένα σκασμένο ελαστικό. Η αντιμετώπιση είναι απλή ή αντικαθιστούμε την σαμπρέλα ή την μπαλώνουμε. Η αντικατάσταση με μια καινούργια που έχουμε μαζί μας είναι πολύ πιο γρήγορη και εύκολη λύση.
b_340_0_16777215_00_images_real3.jpgΑφαιρούμε τον τροχό από το ποδήλατο, με τα λεβιεδάκια βγάζουμε τη μια πλευρά του ελαστικού από το στεφάνι, αντικαθιστούμε την τρύπια σαμπρέλα, αφού πρώτα ελέγξουμε με τα δάχτυλα μας το εσωτερικό του ελαστικού για αιχμηρά αντικείμενα που θα ξανακόψουν την καινούργια σαμπρέλα.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι να μην αλλάζουν καλά οι ταχύτητες ή η αλυσίδα να πέφτει στις ακτίνες όταν επιλέγουμε το μεγαλύτερο πίσω γρανάζι ή να μην πηγαίνει στο μικρότερο πίσω γρανάζι.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η αιτία είναι στη λάθος ρύθμιση του πίσω εκτροχιαστή, που η αποστολή του είναι να αλλάζει την θέση της αλυσίδας στα πίσω γρανάζια.
Σε αυτή τη περίπτωση, αν υπάρχουν οι απαιτούμενες γνώσεις μπορείτε να τον ρυθμίσετε μόνοι σας, διαφορετικά θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα κατάστημα ποδηλάτων όπου μπορούν να το κάνουν για εσάς.
Όταν κάνουμε ποδήλατο σε δημόσιο δρόμο ακολουθούμε τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στον δρόμο δεν παίζουμε αλλά οδηγούμε με υπευθυνότητα και τρόπο προβλέψιμο κάνοντας εγκαίρως εμφανή τις προθέσεις μας.
Η θέση μας πάνω στον δρόμο δεν πρέπει να είναι τέρμα δεξιά, αφήνουμε πάντα ένα μικρό περιθώριο από την άκρη του δρόμου. Όταν θέλουμε να στρίψουμε προειδοποιούμαι έγκαιρα με το χέρι μας προς την νέα κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Ελέγχουμε, υπολογίζουμε κάθε στιγμή τι μπορεί να πάει στραβά και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αστραπιαία. Σε αυτό βοηθάει πολύ η εξάσκηση σε μια αλάνα ή σε ένα χώρο κλειστό στην κυκλοφορία.
Η εξάσκηση θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου μας, στο απότομο φρενάρισμα, στο στρίψιμο, στις αλλαγές των ταχυτήτων. Πρωταρχικό μέλημα μας η ασφάλεια η δική μας και των άλλων. Με αυτόν τον τρόπο, εξάλλου κερδίζουμε ευκολότερα τον σεβασμό και την αποδοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου