Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Στο μονοπάτι της Unesco τα Μινωικά Ανάκτορα



Το "κόλπο γκρόσο" για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ετοιμάζονται να κάνουν φορείς της Κρήτης, παρακάμπτοντας τα προβλήματα... 


που παρουσιάζει ο φάκελος του μινωικού ανακτόρου με ένα ... τρικ. Η Κρήτη "εγκαταλείπει" την προσπάθεια για την ένταξη, μεμονωμένα, της Κνωσού στην Unesco και συντάσσει νέο φάκελο με τίτλο "Μινωικός Πολιτισμός", στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στο νησί, δηλαδή, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, με την Κνωσό βεβαίως να δεσπόζει στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός" εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς τα προβλήματα δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου και ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη του μνημείου στην Unesco, ενδεχομένως περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο φάκελος δεν θα επικεντρώνεται μονάχα στο ανάκτορο αλλά στο σύνολο των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού.


Η Ενοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου στην Κνωσό και στη Μεσαρά αντίστοιχα αποτελεί πιλοτική εφαρμογή για την δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και παράλληλα αποτελεί το πρώτο βήμα για την προώθηση της διεκδίκησης ένταξής τους στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό επισημάνθηκε στην Περιφέρεια σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και μελετητές, όπου υπογράφηκαν δύο ιδιαίτερα σημαντικές συμβάσεις για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την ενοποίηση των ευρύτερων αρχαιολογικών περιοχών Κνωσού και Μεσαράς.
Η πρώτη αφορά την μελέτη '' Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Κνωσού, Καρτερού, Αρχανών '' και η δεύτερη σύμβαση που αφορά τη μελέτη '' Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων Μεσαράς – Φαιστός, Γόρτυνα, Αγία Τριάδα, Κομμός κ.α. '' Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή των δύο συμβάσεων που όπως είπε εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας « Κρήτη Περιφέρεια Πολιτισμού » και θα ακολουθήσου και άλλες ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Κρήτη, που μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι είναι διάσπαρτοι.
Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θεωρούν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβληθεί υποψηφιότητα της Κνωσού για το μνημείο στην Unesco καθώς τα κριτήρια είναι αυστηρά και το ... Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει!

Εν τούτοις, για να υποστηριχθεί μια νέα υποψηφιότητα ενώπιον της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση για την εγγραφή ή όχι ενός μνημείου στον κατάλογο, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά προκαθορισμένων και αυστηρών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές οδηγίες, οι οποίες απαιτούν όχι μόνο την υποβολή ενός πλήρους φακέλου για την τεκμηρίωση της μοναδικότητας και της εμβέλειας ενός μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης για την προστασία και συντήρηση του, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
 


prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου