Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Μαζεύουν χόρτα από πάρκα και βουνά της Αττικής


Ολοένα και περισσότερους Αθηναίους συναντά κάποιος σε σημεία της Αθήνας, όπως στις παρυφές του Ποικίλου όρους, στον Υμμητό ή στο Πάρκο του Τρίτση του Ίλιον, να μαζεύουν αγριόχορτα για να κάνουν μια πεντανόστιμη και υγιεινή σαλάτα.





Τα χόρτα αυτά, κυρίως, γαλατσίδες, πικρόχορτα, άγρια ραδίκια κάθε είδους, δεν έχουν ψεκαστεί ποτέ με εντομοκτόνα ή άλλα φυτοφάρμακα, γεγονός που τα κατατάσσει σε ένα από τα αγαπημένα είδη διατροφής των Αθηναίων.




Η αναζητησή τους είναι σχεδόν τέχνη, καθώς θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τα είδη των φυτών που τρώγονται ως σαλάτες, κι αυτή η γνώση περνά απο τον έναν ρέκτη στον άλλον.

Σε περιοχές της περιφέρειας όπου το κυνήγι του άγριου ραδικιού είναι ακόμη πιο διαδεδομένο, η συγκομιδή μπορεί να αριθμεί πολλά κιλά κάθε φορά.

Υπάρχουν μάλιστα πάγκοι στις λαϊκές αγορές, οι πωλητές των οποίων ισχυρίζονται ότι μάζεψαν οι ίδιοι τα χόρτα την προηγούμενη ημέρα...

Είναι αληθές πάντως ότι τέτοιου είδους χόρτα, γεμάτα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, δεν καλλιεργούνται, αλλά περισυλλέγονται πέριξ των καλλιεργήσιμων εκτάσεων... Το τριήμερο, παρακολουθήσαμε δεκάδες Αθηναίους να μαζεύουν χόρτα, σχεδόν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Έχει και η κρίση τα μυστικά της, καθώς οι ρέκτες, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, με τη γυμναστική...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου