Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αντιμνημονιακή δράση από τα …όρη


«Μέχρι τώρα στην πλατεία στο Ηράκλειο έχει κατέβει η πόλη, καιρός να μιλήσει και η ενδοχώρα», είπε... 


στο MadeinCreta o εμπνευστής της όλης προσπάθειας του «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» και του κινήματος «Κρητικός Οβολός» κ. Μιχάλης Ε. Λουδιανός, που γεννήθηκε στη Γερμανία.

Οι γονείς του, πρώτης γενιάς μετανάστες, έστειλαν το παιδί τους, πίσω στην πατρίδα του, την Κρήτη, προκειμένου να μάθει τη γλώσσα του και τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Στα 15 του χρόνια ο μικρός Μιχάλης θα επιστρέψει στη Γερμανία και θα μείνει για περίπου 20 χρόνια.

Δεν την άντεχε εκεί τη ζωή και αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στη γη του. «Γύρισα γιατί ερωτεύτηκα τα πρόβατα. Αγόρασα μερικά και ξεκίνησα να κάνω το βοσκό για να βρω την ηρεμία μου. Μια χαρά περνάγαμε ώσπου ήρθε η κρίση και τα διέλυσε όλα.Σταμάτησε η ζωή να έχει νόημα, ερήμωσε ο τόπος και αρχίσανε ξανά οι κλεψιές. Δεν έχει πλέον καμία σημασία να σφάξει κανείς το ζω του και να καλέσει την παρέα του να φάνε και να πιούνε. Χάθηκε το κέφι και δε βρίσκεις πια κανέναν. Αυτό είναι ζωή;

Μπουχτίσαμε στα ψέματα όλα όσα μας λένε είναι ψέματα. Ο ασθενής (οικονομία) είναι νεκρός και τώρα θέλουνε να φάνε την περιουσία του μακαρίτη».

Με αυτό το σκεπτικό και την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ξεκίνησε και το κίνημα «Κρητικός Οβολός». Με απόφαση του πρωτοδικείου υφίσταται από τις 12-12-12.

Το καταστατικό του ορίζει πληθώρα δράσεων ανταλλαγής και αλληλεγγύης, μέχρι και προώθηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς και παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων στις ελληνικές και διεθνείς αγορές!

«Εδώ μπορούμε να τα κάνουμε όλα! Από βαφτίσεις μέχρι και γάμους, αλλά και να στείλουμε προϊόντα στις αγορές. Στο «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» μπορούν να έρθουν και συνεταιρισμοί για να τους βοηθήσουμε» λέει ο κ. Λουδιανός στο MadeinCreta.

Στο χώρο που στεγάζεται το «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ», σημειωτέον, ήταν ο τόπος που βοσκούσε τα πρόβατά του ο κ. Λουδιανός, που τα μετακόμισε στη Μονή Μαλεβυζίου. Έτσι μπορεί πλέον ελεύθερα ο καθένας να αγοράσει και να πουλήσει ή να χαρίσει οτιδήποτε. Από αυτοκίνητο μέχρι καρφίτσα.

«Προωθούμε την αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Καλλιτέχνες-χειροτέχνες-καλλιεργητές και μεταπωλητές μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους στα πλαίσια του ελεύθερου παζαριού μέχρι τις 28 Ιουλίου».

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης υπάρχει τράπεζα αίματος «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» όπου, όποιος μπορεί και θέλει, θα δίνει αίμα στην κινητή ομάδα αιμοληψίας του ΠΑΓΝΗ. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε και αιμοδοσία σήμερα.

Σε ένα μήνα από τώρα, τo «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» θα προσφέρει μια φιάλη πρόβειο γάλα σε όποιες οικογένειες το έχουν ανάγκη καθημερινά.

Γίνεται επίσης συγκέντρωση ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων καθημερινά στις εγκαταστάσεις, για να δοθούν στη συνέχεια στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Γάμοι και βαφτίσια

Όποια ζευγάρια έχουν προγραμματίσει το γάμο τους τη θερινή περίοδο του 2013 και δεν έχουν την ευχέρεια να πάνε σε ταβέρνα-κέντρο διασκέδασης μπορούν να πάνε στο "ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ" και να κάνουν δωρεάν τη δεξίωση του γάμου τους. "Όσοι αδυνατούν και έχουν παιδιά αβάπτιστα θα τα βαπτίσουμε εμείς" - αναφέρει και ανακοίνωση που εξέδωσε το "ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ".

«Ήδη μας έχουν πάρει τηλέφωνο για να βαφτίσουμε 7 παιδιά. Θα πάρουμε το σταυρό, θα σφάξουμε και από ένα αρνί και θα το γλεντήσουμε απλά όπως παλιά», είπε στο MadeinCreta o κ.Λουδιανός.

Το «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» προσφέρει φιλοξενία σε όσους γιατρούς ανά τον κόσμο θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Προετοιμασία για κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φιλανθρωπική δράση είναι η μια πλευρά, ή άλλη θα είναι η ενεργή συμμετοχή και - γιατί όχι; - και η κάθοδος στις εκλογές!

«Εμείς το Σεπτέμβριο θα κατεβούμε στους δρόμους. Θα πάμε στην πλατεία Ελευθερίας και θα σταθούμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου.

Όποιος θέλεις ας ακολουθήσει. Το «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» το υποστηρίζουν 2500 άνθρωποι από διάφορα χωριά της ενδοχώρας. Ας μιλήσει και μια φορά και η ενδοχώρα. Ποιος ξέρει ίσως μας δείτε και στις εκλογές. Όλα τα σκεφτόμαστε όχι τίποτα άλλο αλλά να υπάρχει και μια άλλη επιλογή.

Καλούμε λοιπόν όλους τους απανταχού πατριώτες. Επιστήμονες και μη, γυναίκες και άνδρες, όλες τις κοινωνικές ομάδες, μικρούς και μεγάλους να συνδράμουν με τον εθελοντισμό τους, ακόμα και με τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους.

Να στηρίξουμε ίσως την τελευταία ελπίδα των φτωχών. Απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος στις εγκαταστάσεις του «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» και στις εκδηλώσεις σε πολιτικούς, κομματόσκυλα και Χρυσαυγίτες".

*Στο χώρο υπάρχουν και πάρα πολλά ρούχα που θα ήταν χρήσιμα σε θεατρικές ομάδες. Από σχολικές ποδιές μέχρι κουστούμια τις δεκαετίας του ' 60.

Το «ΕΔΩ ΜΕΤΟΧΙ» βρίσκεται στο 2 χλμ. Γαζίου-Τυλίσσου, περιοχή Σκαφιδαρά Γαζίου στη θέση Καμίνι.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου