Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Από τη διαθεσιμότητα στην έξοδο όσοι πέσουν στην τσιμπίδα του ελεγκτή



Κρας τεστ στις δεξαμενές απολύσεων κάνει η κυβέρνηση, με την τσιμπίδα των ελεγκτών - επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης ως εργαλείο για να αποκαλυφθεί το εύρος της χρήσης πλαστών πιστοποιοιητικών στο Δημόσιο, αλλά και με την... 


τεχνογνωσία του ΑΣΕΠ ως οδηγό για τα κριτήρια και τη μοριοδότηση στον δρόμο για τη διαθεσιμότητα.

Η διενέργεια επιθεώρησης - ελέγχου με αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας των δικαιολογητικών που υπέβαλαν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας των δήμων της επικράτειας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναζητά προσωπικό στον δημόσιο τομέα για αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι και όσοι προσελήφθησαν με μη νόμιμα δικαιολογητικά ή με πλαστά πτυχία είναι οι πρώτοι που άμεσα επιδιώκεται να εκδιωχθούν. Οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι μια μεγάλη δεξαμενή υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και επομένως είναι ένα έτοιμο πεδίο -στον στόχο για γρήγορα αποτελέσματα με το «πρώτο κύμα»- για το μικροσκόπιο της έρευνας σχετικά με μη νόμιμες προσλήψεις.

Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της επιστολής (24.7.2013) που συνυπογράφει με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη προς τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Παρασκευά Νομικό, τον καλεί να αναλάβει τη σχετική διερεύνηση για τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Μπαίνει στο κάδρο το ΑΣΕΠ

Το κάνει την ίδια ημέρα που επισκέπτεται τα γραφεία του ΑΣΕΠ και συναντάται με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου κ. Γιώργο Βέη. Αφενός εκπέμπει το μήνυμα ότι οι έχοντες πλαστά πιστοποιητικά θα απομακρυνθούν, έχουν ή δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ, αφετέρου προβάλλει ότι θεωρεί πυλώνες για το «νέο δημόσιο» το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Πρόσληψης Προσωπικού.

Το ΑΣΕΠ προσδίδει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, την αναγκαία διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αξιοκρατία όχι μόνο στις διαδικασίες αξιολόγησης όλων όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αλλά φυσικά και στις διαδικασίες ένταξης ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα.

Η ουσία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, με επίκεντρο την αξιολογηση προσωπικού και το πρόγραμμα κινητικότητας, ζήτησε από τον κ. Βέη να εισηγηθεί κριτήρια και μόρια:
α. για όσους μπουν σε διαθεσιμότητα
β. για όσους εξέλθουν από τη διαθεσιμότητα και είτε θα βρεθούν στην έξοδο είτε θα μετακινηθούν για να καλύψουν κενές θέσεις

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το περίγραμμα του τι σημαίνει «σκληρό» και «μαλακό» ΑΣΕΠ, εφόσον και ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας για τις προσλήψεις αξιολογήσει με διαφορετική μοριοδότηση τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τρεις κατηγορίες εισόδου υπαλλήλων στο Δημόσιο, μέσω εξετάσεων, τα τελευταία δέκα χρόνια:
- με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
- με διαγωνιστική διαδικασία η οποία ελέγχθηκε από την αρχή ως το τέλος από τον ΑΣΕΠ
- με εξετάσεις που έγιναν από φορείς και ο ΑΣΕΠ απλώς ήλεγξε τη νομιμότητα των διαδικασιών.

Η τρίτη κατηγορία, που αφορά χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου και χαρακτηρίζεται ως «μαλακό» ΑΣΕΠ, αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια εν δυνάμει δεξαμενή, που αν αν χρειασθεί θα χρησιμοποιηθεί στο «ψαλίδι» για να πιαστούν οι αριθμοί για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Πόσω μάλλον αν και εφόσον οι επιστήμονες του ΑΣΕΠ, σε εισήγησή τους, προτείνουν χαμηλότερη μοριοδότηση για αυτή την κατηγορία και υπάρξει σαφής διαχωρισμός από το «σκληρό ΑΣΕΠ».

Στους κόλπους των διαθεσίμων πάντως επικρατούσε την Τετάρτη αναταραχή όταν εμφανίστηκαν φήμες για το πώς η κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα των επιπλέον υπαλλήλων που απαιτούνται να βρεθούν σε διαθεσιμότητα ώστε να εξασφαλιστεί το «πράσινο» φως από το Eurogroup Working Group για τη δόση. Εν όψει της κατάθεσης τροπολογίας από τους υπουργούς κκ. Μητσοτάκη και Κ. Αρβανιτόπουλο σήμερα, Πέμπτη, ακούστηκε ότι θα μειωθούν όσοι θα εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα με τη φημολογία να εντείνεται ότι θα είναι αυτοί που διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους - χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.


Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου