Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Η Qatar Petroleum μπαίνει στον Ήρωνα



Επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας με την εταιρεία Qatar Petroleum International (QPI).




Όπως αναφέρεται, η στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών αφορά την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ» έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η απόκτηση του 25% της «ΗΡΩΝ ΙΙ» αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – QPI σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα κι αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με προεκτάσεις και σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης του Κατάρ στις προοπτικές της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, αναφέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ανακοίνωσή της.

Η QPI ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί θυγατρική του Ομίλου Qatar Petroleum, που είναι ο κρατικός Όμιλος πετρελαίου του Κατάρ. Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), τη Βόρειο Αμερική ( ΗΠΑ, Καναδάς), την Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και την Αφρική.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:Στο παρελθόν πολλές απόπειρες έγιναν για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα. Ωστόσο το πρώτο επιχειρηματικό deal επισφραγίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr χθες, και αφορά στην είσοδο της Qatar Petroleum International, διεθνή επενδυτικό βραχίονα και 100% θυγατρική της Qatar Petroleum, στην εταιρεία ηλεκτρισμού Ήρων, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Σημειώνεται ότι στην εταιρεία Ήρων συμμετέχει επίσης και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πώληση αφορά σε μετοχικό ποσοστό που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία Ήρων διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτοπαραγωγής φυσικού αερίου η πρώτη με ισχύ 145MW (ανοιχτού κύκλου) και η δεύτερη με 435MW (συνδυασμένου κύκλου) ενώ διατηρεί παρουσία και στην αγορά προμήθειας προμηθεύοντας ένα portfolio πελατών με συγκεκριμένο προφίλ στη χαμηλή και τη μέση τάση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία που υπεγράφη αφορά στην απόκτηση μεριδίου στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Ήρων 2 και μέσω αυτής θα δοθεί η δυνατότητα για προμήθεια καταρινού φυσικού αερίου για τις ανάγκες της μονάδας.

Η συμφωνία υπεγράφη χθες στη Ντόχα από τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη, παρουσία του υπουργού ενέργειας και βιομηχανίας Saleh al – Sada και του προέδρου και CEO της QPI Nasser al – Jaidah. Την εκδήλωση υπογραφής παρακολούθησε και ο Sheikh Saoud bin Abdulrahman al-Thani, εκτελεστικός διευθυντής για το αέριο και τον ηλεκτρισμό της QPI αλλά και ο γενικός διευθυντής της QENERGY Ευρώπης Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός ενέργειας του Κατάρ τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για τη θέση του Κατάρ ως παγκόσμιος προμηθευτής ενέργειας σε όλο τον κόσμο αλλά και της δέσμευσής του να παράσχει ενέργεια σε εργοστάσια, μονάδες, νοικοκυριά και άλλες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο διασφαλίζοντας καλύτερο επίπεδο ζωής. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συνεργασία θα αποδώσει στο μέλλον πολύ περισσότερα.

Ο επικεφαλής της QPI από την πλευρά του δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος καθώς η QPI μπαίνει σε μια νέα στρατηγική συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Περιστέρης από την πλευρά του χαρακτήρισε ορόσημο την υπογραφή της συμφωνίας τόσο για την εταιρεία όσο και για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κρατική Καταρινή εταιρεία πραγματοποιεί άμεση επένδυση σε ελληνική ενεργειακή εταιρεία. Ελπίζω ότι συμφωνία αυτή θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας και επωφελούς συνεργασίας, κατέληξε ο ίδιος.

Το deal που υπεγράφη χθες, εκτιμάται από πηγές της αγοράς ότι ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες – πιθανόν και με στρατηγικό χαρακτήρα – όχι μόνο στην αγορά του ηλεκτρισμού αλλά και του φυσικού αερίου όπου η Qatar Petroleum είναι ο μεγαλύτερος διεθνής παίκτης και παραγωγός στο LNG.

Υπό την έννοια αυτή η παρουσία των Καταριανών στο μετοχικό κεφάλαιο της Ήρων, θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πιθανόν να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του Κατάρ για υπό εξέλιξη αποκρατικοποίησεις ενενεργειακών assets, με πρώτο στόχο την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ αλλά πιθανόν και την πώληση παγίων της ΔΕΗ.

Το Κατάρ είχε στο παρελθόν ενδιαφερθεί μεταξύ άλλων για την αξιοποίηση του Ελληνικού ενώ μεγάλη δημοσιότητα είχε λάβει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, με την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, έργο που εγκαταλείφθηκε στην πορεία.

Η Qatar Petroleum είναι η κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του Εμιράτου του Κατάρ, ενώ η Qatar Petroleum International είναι Ο διεθνής επενδυτικής βραχίονας της QP και διαχειρίζεται ένα επενδυτικό portfolio αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Η QPI έχει κάνει στο παρελθόν σημαντικές επενδύσεις και συνεργασίας με ονόματα όπως η Total και η Shell χωρίς όμως οι επενδύσεις να περιορίζονται στην αγορά πετρελαίου αλλά να εκτείνονται εν γένει στην αγορά ενέργειας και όχι μόνο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου