Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η Χανιώπορτα στα 1920



Φορτηγά κάρα και η αγορά των προϊόντων από το Μαλεβίζι


Μια εικόνα πολύ μακρινή από το σήμερα μάς μεταφέρει η σημερινή φωτογραφία. Είναι η πύλη εισόδου των Χανίων, η γνωστή Χανιώπορτα, στη δυτική πλευρά της πόλης, αποτυπωμένη γύρω στα 1920 σε εικόνα που εξέδωσε ο Νικόλαος Αλικιώτης.

Η φωτογραφία έχει ληφθεί από την πλευρά της αρχής της σημερινής λεωφόρου Καλοκαιρινού, που τότε είχε τη γενική ονομασία «Πλατειά Στράτα», καθώς ήταν ο μεγαλύτερος δρόμος του Ηρακλείου, που διέσχιζε την πόλη μέχρι το κέντρο της ενώ και τότε περνούσε μέσα από τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς.

Κάτω από την πύλη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, διακρίνονται παράγκες που πουλούσαν τα αγροτικά προϊόντα που έφερναν οι παραγωγοί από τα χωριά του Μαλεβιζίου, αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.

Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια μετέφεραν τα προϊόντα σε φορτηγά κάρα, όπως αυτά που φαίνονται στην εικόνα.

Φυσικά δεν υπάρχει οδόστρωμα παρά μόνο χωματόδρομος.



Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου. Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου