Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Στο "μάτι" των Κινέζων ΕΛΒΑΛ και Αλουμίνιον



Ήταν Νοέμβριος του 2012 όταν ο έλληνας πρέσβης στην Κίνα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου στην Ασία για να διαπιστώσει ότι η περίφημη China Zhongwang έχει σε εξέλιξη ένα...


 ευρύ πρόγραμμα στρατηγικών συνεργασιών και επενδύσεων σε ξένες διεθνείς αγορές, που πιθανόν να αφορά και την Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα την ίδια εντύπωση αποκόμισαν οι επικεφαλής δύο από τους μεγαλύτερους μεταλλουργικούς ομίλους της χώρας ο Ε. Μυτιληναίος και ο Μ. Στασινόπουλος, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Liu Zhongtian, τον άνθρωπο που ως πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας, θεωρείται ο βασιλιάς του αλουμινίου της Κίνας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ραντεβού που έγιναν οι κινέζοι εμφανίστηκαν εξαιρετικά «ζεστοί» ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Επιπρόσθετα σύμφωνα με πηγές του «Κ» η China Zhongwang, μετά την επίσκεψη του κ. Zhongtian, έχει αφήσει αντιπροσωπεία στην Αθήνα, η οποία και χειρίζεται το θέμα των πιθανών συνεργασιών με ελληνικούς ομίλους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αλουμίνιον, ο πρόεδρος και ιδρυτής της κινεζικής εταιρείας εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι αντιδράσεις και οι προθέσεις του ομίλου Μυτιληναίος που είναι και ο μέτοχος της ιστορικής βιομηχανίας.

Πάντως στη Γενική Συνέλευση του ομίλου Μυτιληναίος, ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε εμφανιστεί κατηγορηματικός σε σχέση με τη δραστηριότητα Ορυχείων και Μεταλλουργίας του Ομίλου, τονίζοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα δραστικού περιορισμού του κόστους, με την κωδική ονομασία «Μέλλον».

Όπως εκτιμούσαν μιλώντας στο «Κ» πηγές του ομίλου, «αν αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς και η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α. Ε. καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκο και παγκόσμιο επίπεδο, είναι σίγουρο ότι η πρόταση των Κινέζων θα γίνει πολύ συγκεκριμένη». Θυμίζουμε ότι ο στόχος που τέθηκε μέσω του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ» για μείωση του κόστους παραγωγής στα 1475 δολάρια ο τόνος πιθανόν να αποδειχθεί μικρός και η τελική εξοικονόμηση να είναι μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι η Αλουμίνιον είναι ο σημαντικότερος καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτοντας εκτός από τις μονάδες παραγωγής αλουμινίου, εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Το ενδιαφέρον των κινέζων πάντως φαίνεται ότι έχει κινήσει και ο όμιλος ΕΛΒΑΛ, ο οποίος έχει επιτύχει να εξασφαλίσει σημαντικά μερίδια αγοράς πανευρωπαϊκά (οι πωλήσεις κατευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό σε εξαγωγές) σε εξειδικευμένα και διαφοροποιημένα προϊόντα με υψηλά περιθώρια κέρδους, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζει. Θυμίζουμε ότι στους πελάτες της ΕΛΒΑΛ περιλαμβάνονται από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (BMW, Mercedes) και γνωστέ φίρμες αναψυκτικών, μέχρι ελβετικές φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες παραγωγής φορτηγών ψυγείων ή παραγωγοί φίλμ (Agfa, Kodak, Fuji). Όπως και στην περίπτωση της Αλουμίνιον έτσι και η πλευρά του ομίλου Βιοχάλκο, δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον των κινέζων να είναι υπαρκτό έστω και εάν στην παρούσα φάση χαρακτηρίζεται ως πρώιμο. Η China Zhongwang Holdings Limited μέσω θυγατρικών της, δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση προϊόντων αλουμινίου για βιομηχανικές και κατασκευαστικές χρήσεις. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλες διεθνείς αγορές. Τα πάγια του κινεζικού κολοσσού του αλουμινίου υπολογίζονται στα 5,9 δις δολάρια (33,650 δις γουαν) ενώ πέρυσι διέθεσε 1,24 δις δολάρια μόνο σε επενδύσεις αγοράς παραγωγικών μονάδων και εξοπλισμού.





Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου